Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Prețurile își fac de cap în Republica Moldova: Au sărit în sus de sărbători și nu mai revin la normalitate, cel puțin la un șir de produse, dacă nu aproape la toate.

 CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Ne-am obișnuit cu toții că de marile sărbători, cum sunt Crăciunul, Revelionul, Paștele și Paștele blajinilor, comercianții din Republica Moldova, atât cei din marele rețele comerciale, cât și cei care stau la tarabele din piețe, majorează nemotivat prețurile. 

Супермаркет - Sputnik Moldova
Iată cum sunt jecmăniți moldovenii chiar și de Sfintele Sărbători de Paște – Foto
Și asta pentru că, din toată sărăcia, oamenii, creștinii noștri dau și ultimul ban din buzunar, se împrumută dacă trebuie, doar să asigure o masă îmbelșugată de sărbători. Comercianții știu asta și de aceea majorează prețurile, oricum lumea va cumpăra.

Dar iată că după ce trec sărbătorile, însă prețurile nu revin la nivelul de până la majorare. Poate coboară puțin și atât, la unele însă nici nu coboară.

Acesta este cazul prețurilor la cartofi, care au devenit crescut extrem de mult atât în piețe, cât și în magazine, fapt care a fost remarcat de internauți pe rețele de socializare. 

Spre exemplu, prețul la un kilogram de cartofi de calitate proastă și din recolta anului trecut ajunge la 18-21 de lei. Iar dacă cartofii sunt noi, crescuți în seră, un kilogram costă tocmai 30 de lei.

Și asta în condițiile în care, în mod tradițional, în Republica Moldova, cartoful era un produs alimentar social, accesibil oricui.

Vome menționa că prețurile de pe piață sunt determinate de cel angro. Spre exemplul, pe site-urile de vânzări cartoful este vândut angro la prețul de 13 lei kilogramul! 

© Photo : 999.mdpreț cartofi angro
Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto - Sputnik Moldova
preț cartofi angro

Și prețurile la ceapă tot au luat-o razna. Dacă ceapa verde, din recolta anului acesta costă 150 de lei kg, atunci cea veche, din recolta anului trecut costă și ea tocmai 20 de lei kg.

Și prețurile la mare au crescut mult. Dacă angro ele sunt vândute cam la 13 lei kilogramul, atunci pe tarabele din piețe și pe rafturile in magazine ele ajung la peste 20 de lei kilogramul.

© Photo : 999.mdmere preț angro
Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto - Sputnik Moldova
mere preț angro

Lumea este revoltată, dat fiind că aceste prețuri sunt mari ca în Uniunea Europeană, pe când salariile sunt de zeci de ori mai mici.

Fluxul de știri
0