Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creditele în lei moldovenești: Cine le poate obține mai ușor – element nou pe piață

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей  - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele fizice cu venituri reduse și întreprinderile mici din Republica Moldova vor avea șanse sporite să contracteze împrumuturi în lei. Creditele în lei sunt mai avantajoase, pentru că beneficiarii nu suportă consecințele fluctuațiilor de pe piața valutară.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Băncile și organizațiile de creditare nebancară vor beneficia de suport financiar în cadrul unui proiect european, după ce se vor angaja să sporească volumul creditelor în lei moldovenești pentru persoanele fizice cu venituri reduse și întreprinderile mici.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Moldovenii - record la credite: Ce înseamnă aceasta și ce fac oamenii cu banii

În următoarele șase luni, în cadrul proiectului, bănci și organizații de creditare din Republica Moldova vor beneficia de un suport în lei ce va echivala cu 25 de milioane de euro.

Proiectul, lansat la Chișinău joi, 10 octombrie, pe o perioadă de trei ani, a fost elaborat în cadrul inițiativei „EU4Business” a Uniunii Europene pentru șase țări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Creditele în monedă națională sunt mai avantajoase pentru beneficiari, deoarece îi protejează de riscurile cauzate de fluctuațiile cursului valutar.

Un credit în lei moldovenești îi oferă o mai bună capacitate de prognoză unui antreprenor – acesta își poate dezvolta afacerea într-un climat mai stabil, poate crea noi locuri de muncă. 

Împrumuturile în monedă națională pentru micile afaceri, care sunt temelia sectorului privat, contribuie la dezvoltarea unei economii puternice și sănătoase.

Moldovenii au bătut un record la credite în 2019

În aprilie 2019, moldovenii au înregistrat un record la contractarea împrumuturilor - portofoliul de credite a atins cifra de 37 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din întreaga istorie de creditare a Republicii Moldova.

Девушка в парке - Sputnik Moldova
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve

Oamenii împrumută bani mai ales pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai: cumpără imobile, mașini, diverse instalații și aparataje pentru gospodărie.

Expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik, a constatat că, în principal, persoanele fizice au revigorat atât de mult piața creditelor, dar pe unele sectoare, cum ar fi agricultura și construcțiile, au contractat mai multe împrumuturi și persoanele juridice.

Persoanele fizice au contractat în 2018 aproximativ 40% (4,8 miliarde de lei) din totalul creditelor acordate. Pentru comparație, doar aproximativ 15% din credite erau oferite persoanelor fizice în anii anteriori.

Gospodăriile casnice s-au împrumutat mai ales de la bănci – în proporție de aproape 54%, apoi de la companii de microfinanțare - 36%, de la companii de leasing – 6% și de la asociații de economii și împrumut – peste 4%.

Fluxul de știri
0