TIRASPOL, 10 oct – Sputnik. În orașul Dubăsari riscă să fie închisă maternitatea și secția obstetrică-ginecologie din cauza că doi medici și-au încetat activitatea concomitent: unul a fost operat, iar altul s-a concediat.
Soluție de urgență
Reprezentanții administrației raionului Dubăsari s-au întrunit în ședința Comisiei de profil a Consiliului deputaților poporului pentru a identifica o soluție a acestei probleme.
„În momentul de față a fost găsită o soluție care va permite să fie asigurată funcționarea neîntreruptă a secției de nașteri și a celei de obstetrică-ginecologie”, a spus medicul șef al Spitalului Raional Central (SRC) din Dubăsari, Aleksandr Asmolov.
Potrivit adjunctului ministrului Sănătății din regiunea transnistreană, Evgheni Calalb, în caz de necesitate, vor fi cooptați medicii din Grigoriopol.
„În afară de aceasta, în cazul unor patologii ale pacientelor, la Dubăsari va interveni, ca și până acum, aviația sanitară”, a menționat Asmolov.
Este posibil și exodul specialiștilor din alte domenii
Șeful administrației Dubăsari, Ruslan Ciaban, a constatat că în ultimii ani orașul are mai multe probleme în domeniul sănătății.
„Pe parcursul mai multor ani, instituțiile noastre nu au fost incluse în programele de stat, iar acum avem un exod mare de specialiști, fapt caracteristic și pentru alte domenii. Dacă astăzi problemele au apărut în secția de nașteri, mâine poate să apară aceeași situație la pediatrie și în alte secții”, a rezumat Ciaban.
Care este situația în alte raioane din stânga Nistrului
Potrivit participanților la întrunire, situația care s-a creat la Dubăsari poate să apară și în alte raioane ale regiunii transnistrene. Evgheni Calalb a constatat că toate instituțiile din sfera sănătății se confruntă cu deficitul de cadre medicale.
„La ora actuală avem nevoie de 400 de medici, însă Universitatea din Transnistria pregătește anual doar circa 40 de medici. Aceasta-i realitatea”, a subliniat Calalb.
Participanții la întrunire au menționat că soluționarea problemei necesită o abordare complexă. Absolvenții școlilor trebuie să fie motivați ca să-și continuie studiile la facultatea de medicină.
Este necesar, de asemenea, de gândit un sistem care i-ar face pe tinerii specialiști să se simtă legați de locurile natale, ca să revină după studii în satele și orașele lor de baștină, iar pentru aceasta trebuie să le asigurăm toate comoditățile. În primul rând, o locuință și un salariu decent.