Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Statele Unite ale Americii, la răscruce: Joe Biden cere destituirea lui Donald Trump

© AP Photo / Winslow TownsonJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova
Abonare
Rivalitatea politică dintre candidatul democraților la prezidențiale, Joe Biden, și candidatul republicanilor, Donald Trump, a ajuns la faza pe destituire pe care fostul vicepreședinte al SUA a cerut-o ieri pentru prima oară

BRUXELLES, 10 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, a cerut ieri, pentru prima oară, lansarea procedurii de destituire a preşedintelui Trump, pe motiv că acesta şi-a "trădat ţara".

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Trump: Este timpul ca SUA ”să se retragă din aceste războaie ridicole, fără sfârșit”

"Pentru protejarea Constituţiei noastre, a democraţiei noastre, a principiilor noastre fundamentale, trebuie să fie vizat de o procedură de destituire", a declarat fostul vicepreşedinte al SUA într-un discurs adresat susţinătorilor săi din New Hampshire.

Donald Trump "calcă în picioare Constituţia şi nu îl putem lăsa să scape", a spus Biden.

Motivele acestei propuneri pot fi însă și electorale. După ce a fost mult timp favorit în cursa internă a Partidului Democrat pentru desemnarea drept candidat la scrutinul din 2020, Joe Biden se află acum la egalitate în sondaje cu Elizabeth Warren, fiind afectat de scandalul acuzațiilor de corupție din Ucraina.

Donald Trump "nu concepe nicio limită a puterilor sale", mai acuză candidatul democrat, care mai spune că "Procedura de destituire nu priveşte doar ceea ce a făcut preşedintele, ci şi ameninţarea pe care preşedintele o reprezintă pentru ţară, dacă i se permite să îşi păstreze funcţia".

Joe Biden se află în miezul scandalului care i-a determinant pe democraţii din Camera Reprezentanţilor să iniţieze o anchetă în vederea unei proceduri de destituire a preşedintelui: în vara acestui an, Donald Trump l-a sunat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l îndemna să găsească informaţii compromiţătoare despre Joe Biden şi fiul acestuia Hunter Biden, angajat al unei firme ucrainene din domeniul gazelor naturale.

Sediul Congresului SUA - Sputnik Moldova
Politică
Incendiar: ”Ambasadori SUA fac presiuni și șantajează state în dosare de corupție”

Cu toate acestea, Joe Biden a fost până ieri mai prudent decât alţi candidaţi democraţi la funcţia de preşedinte, care au cerut de câteva săptămâni iniţierea unei proceduri de destituire a preşedintelui Donald Trump.

Dar președintele SUA nu a rămas dator, ci a lansat noi acuzaţii la adresa lui Biden, ca reacţie la discursul contra-candidatului său democrat:

"Cât de patetic să îl văd pe Joe Biden cel adormit - care împreună cu fiul său Hunter şi pe cheltuiala contribuabilului a înşelat cel puţin două ţări pentru milioane de dolari -, cerând o procedură de destituire la adresa mea. Când eu n-am făcut nimic!”, a fost replica lui Trump.

Biden i-a răspuns ulterior lui Trump: ”Vă mulţumesc că m-aţi urmărit. Încetaţi să obstrucţionaţi Congresul. Onoraţi-vă jurământul. Respectaţi Constituţia", semn că schimbul de replici și de acuzații între cei doi rivali politici abia a început.

Fluxul de știri
0