Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Incendiar: ”Ambasadori SUA fac presiuni și șantajează state în dosare de corupție”

© Sputnik / Алексей Агарышев / Accesați arhiva multimediaSediul Congresului SUA
Sediul Congresului SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Informațiile obținute ”au fost transmise miercuri Congresului american de către inspectorul general al Departamentului de Stat”.

BUCUREȘTI, 3 oct - Sputnik. ”Câte anchete au stopat în România marile cancelarii” titrează InPolitics, referitor la dezvăluirile celebrului canal american FoxNews.

Президент США Дональд Трамп во время осмотра строящейся пограничной стены США-Мексика в приграничном городе Отай-Меса, Калифорния, США - Sputnik Moldova
Politică
Scandal monstru în SUA: A fost declanșată procedura de destituire a lui Trump

Un important procuror ucrainean a dezvăluit la începutul acestui an, într-un dialog cu  avocatul personal al președintelui Trump, Rudy Giuliani, ”că i s-a cerut să claseze o anchetă implicînd o firmă de gaze naturale care avea legături cu fiul lui Joe Biden”, scrie InPolitics.

Mai mult, informațiile obținute ”au fost transmise ieri Congresului american de către inspectorul general al Departamentului de Stat”, scrie sursa citată.

Fox News prezintă și fragmente din notele lui Giuliani, scrise după dialogul cu procurorul ucrainean concediat, un anume Viktor Shokin, cel care afirmă că ”investigațiile sale s-au oprit de teama Statelor Unite”.

”Domnul Shokin a încercat să continue ancheta, dar undeva, prin iunie sau iulie 2015, ambasadorul SUA, Geoffrey R. Pyatt, i-a spus că ancheta trebuie să fie tratată cu mănuși albe, altfel spus, potrivit lui Shokin - asta însemnînd să nu facă nimic”, nota Giuliani.

De asemenea, scrie InPolitics, ”se mai relevă că lui Shokin i se justifica solicitarea prin aceea că Joe Biden a susținut pe durata anchetei acordarea de ajutoare americane pentru Ucraina”, pe care ulterior Trump le-a sistat, comentează publicația.

Un fapt cert este că Shokin a fost concediat în aprilie 2016, iar ”dosarul de care se ocupa a fost închis de actualul procuror general Yuriy Luțenko”, după cum precizează Fox News.

Fox News amintește și de episodul în care fostul vicepreședinte Joe Biden, cel mai probabil contracandidat al lui Trump la alegerile de anul viitor, ”s-a lăudat într-o înregistrare video că, pe vremea când era vicepreședintele lui Obama și se ocupa de Ucraina, a făcut presiuni încununate de succes asupra Kievului să îl concedieze pe procurorul Shokin”.

”Una peste alta, conform dezvăluirilor din presa americană de top, ambasadorii americani din anumite state, ca și liderii de la Casa Albă, obișnuiesc să facă presiuni și chiar să șantajeze acele state pentru închiderea unor dosare penale de mare corupție”, conchide InPolitics.

Și, coraborând această concluzie cu autoritatea SUA în România și cu ceea ce s-a petrecut în multe afaceri cu mari firma americane, InPolitics ajunge la două ”întrebări legitime”:

Rachete Tomahawk, foto simbol - Sputnik Moldova
Moscova avertizează țările europene în legătură cu o eventuală amplasare a rachetelor SUA

”Câte asemenea aranjamente se vor fi făcut de-a lungul anilor într-o țară, România, plasată mult mai profund decât Ucraina în siajul unor cancelarii externe precum cea americană, germană ori franceză, în numele parteneriatelor strategice?”
”Oare acesta să fi fost secretul menținerii cu orice preț în funcție a unor figuri din parchetele românești, indiferent de acuzațiile cu care acestea se confruntau, ca și al decorării respectivilor de către cancelarii străine pentru așa-zise reușite în războiul anticorupție?”
”Aceasta să fie și explicația pentru prezența, suspect de des și insuficient argumentat, a unor figuri din sistemul românesc de justiție la sediul anumitor ambasade, vezi recenta petrecere de la ambasada SUA - cu participarea procurorului general și a ministrului Justiției?”.
Precizăm că textul din InPolitics a fost scris de fondatorul publicației, cunoscutul jurnalist  Bogdan Tiberiu Iacob.

Fluxul de știri
0