Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nou sezon de vânătoare: Glonț activ până la un km – pericol semnalat de Poliție

© Pixabay / JamesDeMersОхотник
Охотник - Sputnik Moldova
Abonare
Vânătorii sunt atenționați de Poliție să țină cont de normele de securitate la exploatarea armelor. Glonțul împușcat dintr-o armă de vânătoare poate răni și la distanța de un kilometru. În Republica Moldova pot fi vânate acum rațe și lișițe.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Glontele tras dintr-o armă de vânătoare cu ţeava lisă este periculos până la o distanţă de 1.000 de metri, alicele de luptă – până la 600 de metri, iar alicele de mărime mijlocie – până la 300 de metri.

Arme și muniție, depistate în PTF comun Palanca - Sputnik Moldova
Moldovenii și armele: În ce zile ale săptămânii și la ce ore le vine să apese pe trăgaci

Atenție însă, pentru că adesea, în timpul împuşcăturii, mai multe alice se pot lipi unele de altele, iar „proiectilul” rezultat astfel ajunge la o distanţă mult mai mare decât alicele separate.

În debutul unui nou sezon de vânătoare la rațe și lișițe, Poliția le reamintește vânătorilor să manifeste responsabilitate şi să respecte cerinţele de securitate.

„Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou  permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani”, subliniază Poliția.

Specificul vânătorii de rațe

Sezonul de vânătoare la raţe şi lişiţe este deschis din 5 octombrie până pe 29 decembrie 2019. Păsările acvapalustre  pot fi vânate în mod colectiv sau individual.

Pe un sector cu suprafața de un hectar, este permis să vâneze cel mult patru vânători. Ei au voie să tragă doar în păsările care zboară.

O excepție este că vânătorii pot trage și în păsările rănite care au căzut pe apă, dacă pe direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.

Pentru a evita accidentele, vânătorilor li se interzice să țintească într-o pasăre aflată la o distanță mai mare de 35-40 de metri, dacă aceasta zboară la o înălţime mai mică de 5 metri. 

Este interzisă împușcarea păsării și atunci când aceasta zboară la o înălțime mare, dar se află la o distanță mai mare de 50 de metri de vânător.

Utilizarea armei la vânătoarea de păsări acvapalustre

La vânătoarea păsărilor acvapalustre, arma se încarcă în următoarele două cazuri: în timpul vânătorii de la picior și atunci când vânătorul a ocupat locul  special de pândă.

După ce arma este încărcată, trebuie pusă neapărat piedica de siguranță. Armele cu cocoaşe trebuie să se afle nearmate.

Este interzisă categoric încărcarea armei înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.

Obligațiile vânătorului

Legea stabilește clar: arma poate fi purtată doar de către titularul permisului. Posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.

Pistol - Sputnik Moldova
Poliția, în alertă după detonarea a două grenade: „Predă arma benevol!”

Vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzui sau portocaliu-intens și le este interzis să tragă din armă în localităţi sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă.

În timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ.

După încărcarea armei, trebuie pusă piedica de siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.

La trecerea peste obstacole, cum ar fi şanţuri, garduri, pâraie etc., armele trebuie descărcate.

Fluxul de știri
0