Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția, în alertă după detonarea a două grenade: „Predă arma benevol!”

CC0 / / Pistol
Pistol - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția a reacționat printr-un apel la creșterea numărului de infracțiuni cu arme și grenade. Populația este chemată să predea benevol armele neînregistrate, munițiile și grenadele.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. În primele șase luni ale anului, Poliția a înregistrat 54 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc. În 19 cazuri, infracțiunile au fost săvârșite cu arme deținute ilegal.

Criminalitatea în Moldova - Sputnik Moldova
Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova

Numărul infracțiunilor cu arme a crescut alarmant în ultimii ani. De exemplu, în anul 2008 au fost înregistrate doar 22 de infracțiuni de acest gen – de două ori și jumătate mai puține cazuri decât în prima jumătate a acestui an. Respectiv, a crescut și numărul infracțiunilor cu arme deținute ilegal.

Datele statistice pentru ultimii 10 ani despre numărul infracţiunilor săvârşite cu aplicarea armelor de foc, substanțelor explozibile şi grenadelor arată astfel: 2008 – 22 de cazuri; 2009 - 40; 2010 - 33; 2011- 64; 2012 - 68; 2013 - 84; 2014 -54; 2015 - 75; 2016 - 91; 2017 – 131; 2018 – 125. 

„Predă arma benevol!”

În plus, în ultimele două săptămâni s-au produs două cazuri de detonare a unor grenade de luptă, soldate cu rănirea gravă a mai multor persoane și chiar decesul unui minor. Într-un caz, făptașul a fost un adult aflat în conflict cu soția, iar în al doilea caz grenada a fost detonată de doi băieți cu vârste de 10 și, respectiv, 11 ani.  

Astfel stând lucrurile, Inspectoratul General al Poliției a lansat vineri, 2 august, un apel către populație la predarea benevolă a armelor deținute ilegal.

„Fii responsabil! Predă arma benevol!”, îndeamnă Poliția.

„Armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea, în special dacă nu sunt păstrate în seif”, se arată în apel.

Totodată, cetățenii sunt chemați să anunțe la 112 cazurile de deținere ilegală a armelor, grenadelor, cartușelor, substanțelor explozibile.

În ianuarie - iunie 2019, poliţiștii au depistat şi ridicat 835 de arme de foc, inclusiv: 185 de arme deţinute ilegal, 140 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, iar 78 de arme au fost predate benevol.

Concomitent, Poliția a depistat și ridicat aproape șapte mii (6.920) de muniţii de divers calibru şi 128 de grenade, obuze, proiectile şi materiale explozive.

Cum se intră în posesia legală a armei

Persoanele care predau benevol armele și munițiile păstrate ilegal sunt eliberate de răspundere penală.

Arme și muniție, depistate în PTF comun Palanca - Sputnik Moldova
Moldovenii și armele: În ce zile ale săptămânii și la ce ore le vine să apese pe trăgaci

Pentru a intra în posesia legală a armei deținute ilegal, este necesar să vă anunțați intenția la orice sector, post sau inspectorat de Poliție.

Important de reținut: comiteți o infracțiune dacă transportați personal la Poliție arma deținută ilegal.

Arma va fi înregistrată la Poliţie în condiţiile legii, pe numele deținătorului care a efectuat predarea.

Restituirea acesteia va fi făcută după efectuarea verificărilor speciale, pentru a clarifica dacă nu cumva respectiva armă a fost fosită la comiterea infracţiunilor, dacă nu este anunţată în căutare și dacă nu este periculoasă pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

Câte arme dețin persoanele civile

Secția Supraveghere Armament a raportat că, la sfârșitul lunii martie 2019, în proprietatea persoanelor civile se aflau 71.042 arme: cu ţeavă ghintuită - 20.976; arme lungi cu ţeavă lisă - 2.902; cu bile de cauciuc – 2.665; arme pneumatice – 851; pistoale cu gaz - 3.615; alte arme suspuse declarării – 36.

Totodată, 267 „de obiective ale sistemului autorizări” deţineau 4.014 arme.

Numărul armelor deținute legal de civilii din Republica Moldova a crescut cu 11.000 de unități în ultimii 7 ani. La începutul anului 2012, persoanele fizice deţineau 59.992 de arme.

Fluxul de știri
0