Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asta nu s-a mai văzut: În Moldova, automobilul va putea fi confiscat – Iată în ce condiții

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vor stabili reguli noi la obținerea permisului de conducere: acesta va fi acordat pe etape, iar șoferii începători nu vor avea voie să conducă un autoturism cu peste 200 de cai putere, tracțiune spate. Și, mai ales, autoritățile vor putea să confiște autoturismul.

CHIȘINĂU, 10 oct - Sputnik. Guvernul anunță măsuri radicale în vederea prevenirii și combaterii accidentelor rutiere. Maia Sandu spune că cifrele sunt îngrijorătoare și că țara are nevoie urgent de un plan de acțiuni pentru depășirea acestei grave probleme.

Confiscarea automobilului, interzicerea publicității la băuturile alcoolice și comercializarea acestora în stațiile de alimentare cu carburanți, majorarea accizelor la produsele alcoolice, precum și constituirea unei platforme de comunicare între autoritățile publice responsabile și societatea civilă.

Acestea sunt doar câteva dintre propunerile discutate astăzi în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Securitatea circulației rutiere, prezidată astăzi de premierul Maia Sandu, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare și Protocol al Guvernului Republicii Moldova.

Tragedia care a zguduit Moldova: Imagini video cu teribilul accident de la Buiucani - Sputnik Moldova
Video
Tragedia care a zguduit Moldova: Imagini video cu teribilul accident de la Buiucani

În cadrul ședinței a fost prezentată situația accidentară de la începutul anului 2019 până în prezent, inclusiv s-a discutat despre tragedia produsă săptămâna trecută la intersecția străzilor Alba Iulia și Onisifor Ghibu, în care două persoane au decedat, iar alte 24 au fost rănite.

Totodată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, cei ai Ministerului Economiei, Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și ai Procuraturii Generale au venit cu un set de propuneri de modificare a cadrului normativ, dar au prezentat și măsuri noi de asigurare a securității rutiere pe traseele naționale. 

Printre acestea se numără: dezvoltarea capacităților de cercetare a accidentelor rutiere, acordarea în etape a permisului de conducere și restricții de conducere a automobilelor (începătorii nu au voie să conducă un autoturism cu peste 200 de cai putere, tracțiune spate), dar și revizuirea modului de staționare și pornire a mijloacelor de transport public.

În plus, s-a discutat despre iluminarea, cu ajutorul bateriilor solare a unor treceri de pietoni pe drumurile naționale, și despre obținerea investițiilor pentru reconstrucția și reabilitarea drumurilor cu risc sporit de accidentare.

O atenție sporită se va acorda informării copiilor, elevilor, studenților despre conduita lor pe trecerea de pietoni și în preajma transportului rutier prin repartizarea în cele 2625 de instituții școlare a materialelor speciale, dar și instituirea unor ore obligatorii de siguranță rutieră.

Morții pe șosele, în atenția membrilor Guvernului: Cifre îngrozitoare și măsuri radicale

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Accidente
Primele declarații ale martorilor: Ce viteză avea Porsche-ul care ar fi produs accidentul

Prezentă la ședință, premierul Maia Sandu a cerut instituțiilor abilitate să ia măsuri urgente de reducere a numărului de accidente produse pe traseele naționale și a insistat pe lansarea unei campanii de informare care să cuprindă toate aspectele: alcoolismul la volan, viteza excesivă, cuplarea centurilor de siguranță, utilizarea obligatorie a scaunului auto pentru copii și educarea pietonilor în mod permanent. 

„Aș anula pe viață dreptul de a mai conduce automobilul pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate. Dacă am aduna toate cheltuielile care se suportă în urma unui accident, dar și reabilitarea victimelor, nu-i ajung patru vieți, celui vinovat, să întoarcă aceste costuri”, a declarat Maia Sandu.

Такси - Sputnik Moldova
Țară, fără stăpân: Iată ce-și permit să facă în trafic până și taximetriștii – Video

Conform statisticilor prezentate de Sistemul Informațional Automatizat ”Registrul Accidente rutiere”, în acest an numărul accidentelor rutiere a scăzut cu aproape 3%, numărul persoanelor care și-au pierdut viața s-a redus cu 10%, iar numărul celor traumatizați a înregistrat o descreștere cu aproape 7% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit aceleiași surse, în 2019 a crescut numărul șoferilor care urcă în stare de ebrietate la volan și a pietonilor care traversează strada neregulamentar, dar în schimb s-a înregistrat o scădere a cifrei conducătorilor auto care depășesc viteza pe drumurile din țară.

În prezent, Republica Moldova se clasează pe locul 5 în Europa la capitolul accidente rutiere.

Fluxul de știri
0