Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri 2019: drepturile și obligațiile alegătorului

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
La 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale. Înainte de a vota, fiecare alegători trebuie să urmeze anumiți pași.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. Cetățenii vor alege 898 de primari și 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
În baza căror acte putem vota la alegerile din 20 octombrie

Alegătorii vor vota consilierii și primarii doar din unitatea administrativ-teritorială în care sunt domiciliați. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, el votează în localitatea în care își are reședința.

Paralel, la 20 octombrie 2019, în patru circumscripții uninominale se vor desfășura alegeri parlamentare noi. Este vorba despre circumscripțiile nr.17 Nisporeni, nr. 33 Chișinău, nr.48 or. Slobozia și mun. Bender și Tiraspol și nr.50 la vest de Republica Moldova. Deputații aleși în aceste circumscripții în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 și-au depus mandatele.

Ce trebuie să știe alegătorul din Moldova

Dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii  Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege.

Potrivit Codului Electoral, nu au dreptul de a alege persoanele care sunt recunoscute incapabile prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată. Despre existenţa unor astfel de cazuri, Ministerul Justiţiei informează primarul, iar după implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor – Comisia Electorală Centrală.

Cum are loc procesul de vot în ziua alegerilor

Votarea se efectuează în ziua alegerilor între orele 07.00 şi 21.00. Biroul electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţă publică timpul şi locul votării cel mai târziu cu 10 zile înainte de ziua alegerilor.

În timpul rezervat votării se interzice de a închide localul de votare şi de a suspenda votarea, cu excepţia cazurilor de dezordine în masă, de calamităţi naturale, de alte circumstanţe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării. În aceste cazuri, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru cel mult 2 ore, timp în care va aduce localul secţiei de votare în starea corespunzătoare sau va găsi un alt local, înştiinţând despre acest fapt alegătorii.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri 2019: alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale

La alegerile locale, în cazul în care procesul de votare suspendat nu poate fi reluat în timp de 2 ore, votarea se consideră suspendată pe un termen ce nu va depăşi 2 săptămâni, iar Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 zile, va adopta o hotărâre privind data reluării votării suspendate. Procesul de votare se reia în aceleaşi condiţii juridice.

Persoanele care au dreptul să asiste la votare nu pot fi obligate să părăsească localul secţiei de votare în timpul suspendării votării.

Fiecare alegător votează personal

Votarea se efectuează în localuri special amenajate cu mese la care se eliberează buletinele de vot, cu cabine sau camere pentru vot secret şi cu urne de vot.

Fiecare alegător votează personal. Votarea în locul altor persoane nu se admite. Biroul electoral al secţiei de votare înmânează alegătorului buletinul de vot, conform listei electorale, numai la prezentarea actului de identitate.

La primirea buletinului, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui şi i se aplică în fişa de însoţire a buletinului de identitate sau în actul în a cărui bază votează ştampila cu menţiunea care confirmă votarea în ziua respectivă.

Cum procedăm dacă nu suntem înscriși în lista electorală

Alegătorii din raza secţiei de votare care nu sunt înscrişi în listele electorale se înscriu într-o listă suplimentară la prezentarea documentului ce atestă domicilierea lor în perimetrul secţiei de votare în cauză.

Maxim Lebedinschi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maxim Lebedischi pentru Sputnik: Alegerile din 20 octombrie vor avea un buget de milioane

În aceeaşi listă suplimentară, în care se va indica numele şi prenumele alegătorului, data şi locul naşterii, ultimul loc de domiciliu în Republica Moldova, numărul de identificare de stat (IDNP), se înscriu şi alegătorii care au venit la secţia de votare cu certificatul pentru drept de vot. Certificatul pentru drept de vot rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

În lista suplimentară mai sunt înscrise persoanele deţinute pe baza unui mandat de arest până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la închisoare a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituţiile penitenciare; alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă.

Fluxul de știri
0