Directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, spune că pentru anul 2019 fondul rutier trebuia să fie de 3 miliarde de lei, dar la ora actuală este de 1 miliard 24 de milioane.
„Taxele se achită de către cetățeni, dar nu toți banii ajung în fondul rutier. În plus, nu există o finanțare ritmică, fapt ce pune presiune pe antreprenorii care se ocupă de întreținerea drumurilor publice naționale, dar și pentru executarea lucrărilor de reparație”, a declarat Gheorghe Curmei în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.
Experții spun că o parte din banii care ar trebui să ajungă la modernizarea drumurilor se duc la consum, adică la plata pensiilor și salariilor. În ultimii cinci ani statul n-a finanțat din bugetul de stat aproape 6 miliarde de lei, în condițiile în care a existat și un suport extern de circa cinci miliarde de lei.
Statul urma să elaboreze și un mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toți conducătorii auto. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1 milion de unități de transport, dar plătesc taxa rutieră doar circa 565 de mii de posesori de autovehicule.
Autor: Eduard Maciac