Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

De ce fotbalul moldovenesc bate pasul pe loc

© SputnikFotbal pentru prietenie
Fotbal pentru prietenie - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele clubului de fotbal „Speranța”, Petru Efros, spune din ce cauză profesionalismul fotbaliștilor moldoveni rămâne la un nivel inferior.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Se vorbește mult despre faptul că fotbalul moldovenesc este finanțat insuficient, că în țară există probleme economice și că vor fi înregistrate progrese doar atunci când va crește economia. Invitat în studioul Sputnik, președintele clubului de fotbal „Speranța”, Petru Efros, a spus că nu totul depinde de componenta economică, fiind sigur că o administrare corectă este cu mult mai importantă.

Adrian Lebedinschi - Sputnik Moldova
Important: De unde va lua statul bani pentru sport și cultură - detalii

„Spuneți-mi: oare economia țărilor africane, care au sportivi buni, este mai dezvoltată? Sau cartierele sărace din Brazilia, în care oamenii o duc ca vai de ei și de unde au ieșit cei mai mari fotbaliști? Noi dăm vina pe economie pentru a ne eschiva de răspundere”, a declarat Efros în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio Sputnik Moldova.

Acesta a menționat că nu este corect să ne referim doar la economia slabă.

Destul de multe ar fi putut întreprinde și Federația de Fotbal. Pentru exemplificare, este de ajuns să luăm o oarecare școală puternică de fotbal – germană, italiană, spaniolă-, începând cu echipa națională de juniori și până la cea de seniori - și de reorganizat totul conform unuia dintre aceste modele.

„Federația trebuie să ne invite, să ne propună idei cum să ne dezvoltăm. Eu m-aș conduce de școala spaniolă și aș dezvolta fotbalul de la noi conducându-mă de exemplul naționalei spaniole. Aș găsi băieți „bolnavi” de fotbal și pedagogi buni, deoarece antrenorii trebuie să fie, în primul rând, și pedagogi”, a menționat specialistul.

Ultimul factor este foarte important, susține Efros. De multe ori antrenorii echipelor naționale de copii și de juniori nu au studii pedagogice. Și orice copil, dacă nu-i place de antrenor, nu-și va putea dezvolta talentul. Redresarea fotbalului moldovenesc trebuie să înceapă anume cu selectarea cadrelor pedagogice talentate pentru echipele de copii și de juniori.

Fluxul de știri
0