Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce penalități riscați dacă nu plătiți la timp impozitul imobiliar

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
În temeiul legislației în vigoare, pentru cei care admit restanțe la plata impozitului pe bunurile imobiliare, conform Codului Fiscal, sunt prevăzute penalități, măsuri de executare silită, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. La 15 octombrie 2019, expiră cel de-al doilea, ultimul termen de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare de către contribuabili, pentru anul în curs.

Potrivit Codului Fiscal, onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, bancare; prin serviciul guvernamental de plăți electronice.

Scutirea la impozitul pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor de vârstă pensionară, în temeiul art. 283 din Codul Fiscal conform Anexei (380 de mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului - domiciliu).

În temeiul legislației în vigoare, pentru cei care admit restanțe la plata impozitului pe bunurile imobiliare, conform Codului Fiscal, sunt prevăzute penalități, măsuri de executare silită, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

Ce penalități se plătesc la întârzierea plății impozitului

Majorarea de întârziere (penalitatea) este o sumă calculată în funcţie de cuantumul impozitului, taxei şi de timpul scurs din ziua în care acestea trebuiau plătite, indiferent de faptul dacă au fost sau nu calculate la timp.

Pentru neplata impozitului, taxei în termenul şi în bugetul stabilite conform legislaţiei fiscale se plăteşte o penalitate pentru fiecare zi de întârziere a plăţii, pentru perioada care începe după scadenţa impozitului, taxei şi care se încheie în ziua plăţii lor efective inclusiv.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Societate
Avertisment: Ați putea plăti scump dacă nu vă achitați datoriile până la 15 octombrie

Cuantumul majorării de întârziere se determină anual în funcţie de rata de bază (rotunjită până la următorul procent întreg), stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 puncte, împărţită la numărul de zile ale anului şi aproximată conform regulilor matematice până la 4 semne după virgulă.

Pentru neplata în termen a impozitului şi a taxei înscrise de organul cu atribuţii de administrare fiscală în contul personal al contribuabilului, penalitatea se calculează fără a fi emisă vreo decizie. În cazurile reflectării periodice a penalităţii în contul personal al contribuabilului, se permite de a nu reflecta suma ei calculată pentru fiecare impozit şi taxă în parte în mărime mai mică de 10 lei.

La cererea contribuabililor, în cazul prezentării documentelor confirmative, organele cu atribuţii de administrare fiscală nu vor aplica penalităţi:

a) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul unui buget – pentru perioada de la data achitării şi până la data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;

a1) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul sumelor plătite din contul unui buget (bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile obligatorii de asistenţă medicală) la contul altui buget (bugetul de stat, local, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile obligatorii de asistenţă medicală) – pentru perioada de la data intrării documentelor la organul respectiv şi până la data transferului efectiv;

a2) contribuabililor care au depus cerere pentru compensarea datoriilor faţă de buget din contul restituirii T.V.A. sau accizelor – pentru perioada de la data adoptării deciziei şi până la data transferului efectiv;

b) contribuabililor care efectuează cheltuieli compensate de la buget prin finanţare directă ori care furnizează mărfuri, execută lucrări şi/sau prestează servicii instituţiilor finanţate de la buget, în limitele alocaţiilor aprobate pentru aceste scopuri, – pe perioada existenţei datoriei faţă de contribuabil la obligaţiile fiscale care nu vor depăşi cuantumul acestei datorii.

Pentru sumele impozitelor şi taxelor solicitate de către contribuabil spre restituire şi restituite în mărimi mai mari decât suma calculată în condiţiile legii, se calculează penalitate pentru suma restituită în plus pentru perioada care începe cu data restituirii efective la contul bancar al agentului economic, sau în contul stingerii datoriilor acestuia ori ale creditorilor lui faţă de bugetul public naţional şi până la data recuperării acestora.

Fluxul de știri
0