Doamnele Galina Pînzaru și Liuba Josu ne-au împărtășit secretul celor mai gustoase plăcinte tradiționale – așa cum se făceau pe vremuri. Gospodinele spun că au învățat să coacă plăcinte încă de la bunicile lor, iar acum au ajuns să transmită tradiția și nepoțelelor sale.
"Este o tradiție frumoasă, moștenită din străbuni. Așa, era pe vremuri, se adunau mai multe gospodine din sat și coceau plăcinte, recitau poezii și cântau cântece. Ne dorim să păstrăm aceste tradiții, de aceea le învățăm și pe nepoțelele noastre cum să prepare bucate tradiționale. Sunt nerăbdătoare și prind firul foarte rapid", ne-au povestit gospodinele.
Plăcintele pot fi pregătite cu diverse umpluturi, însă atunci când se apucă de lucru un cunoscător veritabil, plăcinta va fi un deliciu cu orice umplutură. Doamna Liuba și doamna Galina, alături de nepoțelele lor, au pregătit plăcințele cu brânză de vaci, cartofi, varză și bostan.
Plăcintele le-au copt într-un cuptor vechi pe lemne, așa cum se făcea pe vremuri. După ce s-au rumenit acestea au fost scoase cu grijă din cuptor, iar mirosul de plăcinte a cuprins tot satul. Plăcintele se topeau în gură.
Mai mult, în satul Cigârleni, deja de opt ani se organizează un eveniment inedit – Festivalul Plăcintelor. La sărbătoare participă cele mai iscusite bucătărese și gospodine din raionul Ialoveni, care delectează vizitatorii cu plăcinte tradiționale moldovenești, iar degustarea bucatelor este gratuită.
"Suntem foarte recunoscători organizatorilor acestui deosebit festival, în special, jurnalistei Diana Josu-Braniște, care de fiecare dată susține desfășurarea evenimentului și ne ajută să promovăm tradițiile moldovenești. Grație acestor sărbători – satul prinde viață", au relatat femeile.
Vă propunem să urmăriți reportajul video pentru a afla secretul celor mai gustoase plăcinte, dezvăluit de gospodinele din satul Cigârleni.