Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reguli noi la depunerea cererii de chemare în judecată privitor la litigiile patrimoniale

© Fotolia / SebraСтатуя богини правосудия Фемиды
Статуя богини правосудия Фемиды - Sputnik Moldova
Abonare
Reguli noi la depunerea cererii de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial. Parlamentul ar putea modifica Legea cu privire la taxa de stat.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Regulile de depunere a unei cereri în judecată s-ar putea schimba. Un parlamentar propune excluderea plafonului la achitarea taxei de stat pentru cererile de chemare în judecată.

Legea cu privire la taxa de stat prevede în prezent că pentru cererile de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se produce în mod incontestabil se achită 3 la sută din valoarea acțiunii sau din suma încasată nu mai puțin de 150  de lei și nu mai mult de 25 000 lei de la persoanele fizice şi nu mai puțin de 270 lei şi nu mai mult de 50 000 de lei de la persoanele juridice.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Sistemul judecătoresc, într-o mare derută: Problemele din justiție nu sunt înțelese

Deputatul Sergiu Litvinenco propune ca să fie exclus plafonul de 25 000 de lei în cazul persoanelor fizice și de 50 000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Parlamentarul susține că ”până la operarea modificărilor efectuate la Legea 90/2010, înaintate cu titlu de inițiativă legislativă de către Guvern, astfel de plafonări a taxei de stat nu au existat, iar eliminarea acestora a făcut posibilă identificarea unor formule de ”spălare a banilor” cu implicarea și complicitatea instanțelor judecătorești din Republica Moldova în amplul și complexul plan de acțiuni a grupărilor infracționale în organizarea ”Landromatului rusesc”, astfel precum a fost numit pe plan internațional”.

”Potrivit unor studii, anume plafonarea taxei de stat a fost una din cauzele care au permis organizațiilor criminale internaționale de a-și concentra direcțiile de legalizare a provenienței banilor prin intermediul sistemului judecătoresc din Republica Moldova, fapt prin care a fost afectată grav imaginea țării”, susține Litvinenco.

În opinia autorului proiectului, anume prin eliminarea plafonului la achitarea taxei de stat pentru cererile de chemare în  judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial, vor fi contracarate pe viitor acțiunile descrise mai sus.

Fluxul de știri
0