Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alocațiile sociale de stat se vor majora esențial: Ce propun deputații

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 21 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat ar putea primi indemnizații majorate cu 50 și 30 de procente.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Alocațiile sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice ar putea crește cu 40 și, respectiv, 30 la sută. Un proiect de lege în acest sens se află pe masa de lucru a deputaților.

Potrivit unei inițiative legislative, semnată de un grup de parlamentari din fracțiunea PSRM, se propune majorarea cu 40 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități. Această modificare va asigura dublarea alocației sociale de stat pentru peste 12 mii de persoane cu dizabilități din țară.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
Săracii din Moldova vor primi mai mulți bani de la stat

De asemenea, deputații mai propun creșterea cu 30 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele vârstnice. Conform propunerii respective, alocația socială pentru aproape 9 mii de persoane vârstnice va constitui 50 la sută din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilită anual de Guvern. În prezent, această alocație constituie 20 de procente din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cuantumul alocațiilor sociale constituie pentru persoanele vârstnice 215 lei, iar pentru persoanele cu dizabilități severe – 323 de lei, accentuate – 302 lei și medii – 215 lei.

”Prezentul proiect de lege va spori măsurile de protecție socială pentru aproape 21 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele cu dizabilități”, susțin autorii.

Conform calculelor estimative pentru punerea în aplicare a acestor modificări sunt necesare mijloace financiare anuale suplimentare în sumă de peste 78 de milioane de lei – în 2020; peste 81,6 milioane de lei – în 2021 și peste 85,7 milioane de lei – în 2022.

Alocațiile sociale de stat, conform cadrului normativ în vigoare, sunt finanțate din bugetul de stat. 

Fluxul de știri
0