CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Proiectele de lege care fac parte din pachetul de inițiative sociale ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri, au fost discutate, astăzi, 25 septembrie, în Parlament, în cadrul ședințelor Comisiei economie, buget și finanțe, Comisiei agricultură și industrie alimentară și Comisiei mediu și dezvoltare regională.
Unul din proiecte prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social. Prin acesta se propune extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 de mii de persoane.
În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.
Ajutorul pentru perioada rece a anului reprezintă o plată lunară fixă, acordată pentru lunile ianuarie-martie și noiembrie-decembrie. Cuantumul lunar al acestei categorii de ajutor social constituie 350 de lei.
Ajutorul pentru perioada rece a anului se acordă familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social și familiilor solicitante de ajutor social care au un venit global mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat conform legislației și mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,95 de ori.
Pensiile vor crește de două ori pe an: Schimbarea revoluționară susținută de Parlament>>>
Nivelul venitului lunar minim garantat se stabilește în fiecare an la 1 aprilie. În acest an nivelul venitului lunar minim garantat este de 1056 de lei. Respectiv, se pot califica la ajutorul pentru perioada rece a anului, începând cu 1 aprilie 2019, persoanele al căror venit global mediu lunar este mai mic de 2059 de lei (1056x1,95).
Un alt proiect de lege, trimis în Parlament de șeful statului, are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă.
Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul sau soția va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.
Cele două proiecte au fost avizate pozitiv de toate cele trei comisii. Documentele urmează să fie discutate și votate în ședința în plen a Parlamentului.
Dacă vor fi votate, ambele legi vor intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2020.