Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum se pedepsește în Moldova hărțuirea sexuală sau verbală la locul de muncă

CC0 / Pixabay / rawpixel / Офис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Codului Penal și celui Contravențional, în Moldova hărțuirea sexuală și verbală la locul de muncă se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Hărțuirea sexuală, verbală, dar și nonverbală în Republica Moldova se pedepsește prin lege. Acest comportament este pedepsit penal și se poate încheia cu 3 ani de închisoare. 

Девушка - Sputnik Moldova
Societate
Îi privește pe bărbații care se uită la sânii femeilor sau vor să le plesnească pe … fese
Potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare, discriminatorie sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvârşite prin ameninţare, constrângere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unităţi convenţionale, echivalent a 32.500  de lei și, respectiv, 42.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Potrivit Codului Contravențional, hărţuirea, adică manifestarea de către angajator a oricărui comportament, bazat pe criteriu de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau pe orice alt criteriu, care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator la locul de muncă se sancţionează cu amendă de la 3900 de lei la  4500 de de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 7500 la 12 mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Fluxul de știri
0