Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legătura dintre ministrul Justiției și femeia care a provocat accidentul de la Buiucani

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a confirmat că tatăl ei este avocatul conducătoarei auto care a provocat accidentul de la Buiucani, dar neagă că acesta ar fi ajutat-o pe femeie să scape de pedepse și să urce din nou la volan.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a confirmat că tatăl ei, Vladimir Covali, este avocatul conducătoarei auto care a tamponat în viteză, pe 30 septembrie, un troleibuz în Sectorul Buiucani al Chișinăului, provocând un accident soldat cu un mort și 25 de răniți.

„Da, tatăl meu este avocatul acelei doamne. O reprezintă în unul dintre procesele penale pe care le are sau le-a avut doamna respectivă”, a declarat Olesea Stamate într-o emisiune la TV8.

Precizăm că tatăl Olesei Stamate, Vladimir Covali, a fost vicecomisar al Poliției Chișinău în anii ’90 ai secolului trecut.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Imagini șocante: Teribilul accident de la Buiucani, surprins de o cameră de bord - Video

Pe de altă parte, ministrul Justiției a negat că tatăl ei ar fi contribuit la soluţionarea cauzelor anterioare pornite pe numele femeii, după ce aceasta a fost surprinsă în stare de ebrietate la volan şi condamnată la închisoare, și ar fi ajutat-o să scape de pedepse și să urce din nou la volan.

Ministrul Justiției a precizat că tatăl ei o reprezintă pe respectiva clientă doar în ultimul dintre procesele penale pornite împotriva femeii, pe care încă nu s-a luat nicio decizie, nici măcar în prima instanţă.

„Ca să fie foarte clar, căci au fost aduse acuzații precum că tatăl meu ar fi soluționat sau ar fi contribuit la soluționarea dosarelor acestei persoane. Deci, el o reprezintă doar pe ultimul caz al ei, pe care nu s-a luat încă nicio decizie, nici în primă instanță”, a subliniat Olesea Stamate.

„Orice persoană are dreptul la apărare”, a subliniat ministrul Justiției, adăugând că acesta este un drept consfinţit de Constituţie şi că rolul avocaţilor este să apere persoana în instanţa de judecată.

Fiind întrebată cum a fost posibil ca femeia să scape de fiecare dată, deși a condus în stare de ebrietate și a depășit limita de viteză, ministrul Justiției a răspuns că aceasta „nu a scăpat” nepedepsită, fiindu-i retras dreptul de a conduce pe o perioadă de doi ani.

„În acești doi ani ea a condus. A cui este vina? A avocatului? A judecătorului? Următorul proces penal a fost pornit când a fost prinsă în stare de ebrietate fără permis de conducere şi a primit 6 luni de închisoare. Ea nu a scăpat de pedeapsă”, a spus Olesea Stamate.

Ministrul Justiției a mai declarat că vor fi analizate toate deciziile judecătorești în procesele în care este implicată femeia, precum şi toate amenzile contravenţionale aplicate acesteia, pentru a se vedea dacă nu cumva au fost admise ilegalități.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Accidente
MAI, precizări importante despre șoferița care a provocat accidentul de la Buiucani

Potrivit ministrului Justiției, o soluție ar fi ca persoanele surprinse în stare de ebrietate la volan să fie lipsite de dreptul de a conduce pe o perioadă mai lungă, de 5 ani, de exemplu, dar nu să fie amendate numai.

Reamintim că o persoană a murit, iar 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma accidentului auto de la Buiucani din 30 septembrie. Nouă persoane au fost spitalizate. Femeia care a provocat accidentul se află în spital, în stare foarte gravă, și, de asemenea, o pasageră a troleibuzului rămâne în spital, în stare gravă.

Fluxul de știri
0