Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Brînzan, despre exporturi și „Carte Verde”, în cadrul vizitei la Bruxelles - detalii

© Photo : AgoraMoldova UE
Moldova UE - Sputnik Moldova
Abonare
Vadim Brînzan a subliniat la Bruxelles că UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Ministrul a discutat și despre dezvoltarea pieţei de asigurări auto din Republica Moldova, inclusiv despre combaterea falsificării polițelor „Carte Verde”.

CHIȘINĂU, 01 oct – Sputnik. Exporturile Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene (UE) au atins în 2019  65% din total exporturilor Republicii Moldova, ca urmare a implementării Acordului de Asociere, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la cea de-a V-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, desfăîșurată luni, 30 octombrie, la Bruxelles.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii pot trăi într-o lună și cu 2000 de lei – date statistice

„Pot anunța cu mândrie că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova. În ciuda circumstanțelor politice și economice dificile din ultimii 5 ani din Moldova, am reușit să stabilim relații economice puternice cu partenerii UE. Antreprenorii moldoveni utilizează pe deplin contingentele tarifare pentru UE și sperăm la o deschidere a pieței și pentru alte produse în viitorul apropiat”, a menționat Vadim Brînzan.

Notăm, în context, că deficitul balanței comerciale a Republicii Moldova a fost de 1 miliard 725 de milioane de euro în ianuarie-iulie 2019, în creștere cu 2% comparativ cu indicatorul din 2018. Reexporturile de mărfuri străine au avut o pondere de 30% în totalul exporturilor moldovenești în perioada menționată. Importurile din UE ale Republicii Moldova au deținut o cotă de 50% în intervalul ianuarie-iulie 2019. 

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, prezidată de premierul Maia Sandu, s-a discutat despre rezultatele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de asociere UE-Moldova, dar și „despre provocările cu care se confruntă țara noastră”, potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Starea pieții - Sputnik Moldova
Scumpirile ce ne așteaptă: Cum anume urcă prețurile în Moldova – explicația expertului

Totodată, ministrul Vadim Brînzan a prezentat domeniile prioritare de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Printre subiectele discutate de ministru în cadrul reuniunii s-au numărat creșterea economică, dezvoltarea sectorului energetic, îmbunătățirea mediului de afaceri, extinderea sectorului IT, reducerea tarifelor de roaming între UE și Republica Moldova.

La Bruxelles, Vadim Brînzan a avut și o întrevedere cu președintele Consiliului Birourilor a Organizației de Management a sistemului „Cartea Verde”. Interlocutorii au discutat despre fortificarea pieţei de asigurări auto din Republica Moldova și identificarea unor metode viabile de combatere a falsificării polițelor de asigurare „Carte Verde”, potrivit sursei oficiale.

Fluxul de știri
0