Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii pot trăi într-o lună și cu 2000 de lei – date statistice

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, mărimea minimului de existență a constituit în semestrul întâi al acestui an pentru o persoană 2028 de lei.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Mărimea minimului de existență a constituit în semestrul întâi al acestui an în medie pe lună pentru o persoană 2028,3 lei, potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Cea mai mare valoare a minimului de existenţă a fost estimată pentru populaţia din Chişinău şi Bălţi – 2205 lei sau cu 10,5% mai mult comparativ cu alte oraşe, unde minimul de existență a atins valoarea de 1995 de lei şi cu 11,8% mai mult comparativ cu mediul rural – 1972 de lei.

Valoarea maximă a minimului de existenţă a revinit populației în vârstă aptă de muncă – 2181,5 lei şi, în special, bărbaţilor – 2355,8 lei, comparativ cu 1985,5 lei în cazul femeilor.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Salarii europene în Moldova: unde poți primi până la 30 de mii de lei pe lună

Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1928 de lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în funcție de vârsta copilului, de la 753 de lei pentru un copil în vârstă de până la 1 an până la 2199 de lei pentru un copil în vârstă de 7-17 ani. În funcţie de mediul de reşedinţă al acestora, minimul de existenţă pentru copiii din oraşele mari este cu 10,4% mai mare comparativ cu copiii din mediul rural, iar în cazul copiilor în vârstă de până la un an această diferenţă constituie 20,1%.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în semestrul I al acestui an a însumat 7113,6 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 3,3 ori. Co-raportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale. Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informații si comunicații – de 7,2 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultura, silvicultura si pescuit, ai căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 2 ori.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1726,5 lei şi reprezintă 85,1% din valoarea medie a minimului pentru total populaţie. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2019, a constituit 1895 de lei.

În condițiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1645 de lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 97,6%. În cazul persoanelor neasigurate mărimea indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (640 lei) asigură doar 38% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Fluxul de știri
0