Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi sau ba majorată vârsta de pensionare pentru militari și judecători: Reacții

© Sputnik / Miroslav RotariУпражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016”
Упражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016”  - Sputnik Moldova
Abonare
Cele două componente ale coaliției de guvernare, PSRM și ACUM, au convenit în acordul bilateral să revadă modalitatea de pensionare a judecătorilor și militarilor. Despre o posibilă majorare a vârstei de pensionare vorbesc doar reprezentanții unei componente.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Condițiile în care se pensionează militarii deja au fost modificate în ultimii 9 ani, prin majorarea cu 5 ani a activității în serviciu.

Упражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016” - Sputnik Moldova
Societate
Reguli noi la ieșirea la pensie pentru angajații instituțiilor de forță din Moldova

Din anul 2020, militarii vor ieși la pensie după o vechime în serviciu de 25 de ani.

Până în 2011, militarii se pensionau după o vechime în muncă de 20 de ani, dar aceasta a fost majorată în ultimii 9 ani treptat, cu câte 6 luni pe an.

Judecătorii din Republica Moldova, potrivit unei legi adoptate în 2014, se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, dacă au o vechime în muncă de cel putin 20 de ani, dintre care 12 ani și 6 luni în functia de judecător.

Deputat socialist: Nu am convenit majorarea vârstei de pensionare

Partidul Socialiștilor (PSRM) și Blocul ACUM nu au discutat și nu au avut nicio înțelegere ce vizează majorarea vârstei de pensionare pentru militari și judecători, a declarat, solicitat de Sputnik, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

„Poate că cei din Blocul ACUM au discutat între ei, dar cu noi – nu”, a spus Odnostalco.

Deputatul socialist a menționat că vârsta de pensionare este un subiect sensibil și că orice modificare a acesteia trebuie făcută doar după consultări cu societatea și după analize și estimări complexe.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Socialiștii propun ieșirea la pensie pe vechi: Moldovenii nu mai rezistă fizic

„Noi nu vom ieși să anunțăm decizii luate peste noapte, așa cum au făcut-o alții”, a adăugat Vladimir Odnostalco, făcând aluzie la guvernarea anterioară.

Reamintim că, împreună cu alți deputați socialiști, Vladimir Odnostalco a elaborat și a înregistrat în Parlament un proiect de lege care, dimpotrivă, prevede revenirea la vechiul prag de pensionare. Până la 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vârstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani. Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vârstei de 63 de ani, iar femeile la 58 de ani și 6 luni. Femeile se vor pensiona la 63 de ani abia în anul 2028, vârsta de pensionare pentru ele fiind majorată treptat, cu câte 6 luni anual.

Victor Gaiciuc, împotriva majorării vârstei de pensionare

„Vom face tot posibilul și imposibilul să nu se întâmple așa ceva”, a declarat pentru Sputnik generalul Victor Gaiciuc, consilier prezidențial pentru apărare și securitate, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, fost deputat socialist până în luna august, fiind întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la o majorare a vârstei de pensionare pentru militari, polițiști și judecători.

Deputat ACUM: Pe alocuri se va ajunge la un liberalism social

Despre posibilitatea majorării vârstei de pensionare a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova deputatul PAS/ACUM Igor Grosu.

Igor Grosu - Sputnik Moldova
Semnat: Vârsta de pensionare a judecătorilor și militarilor ar putea ajunge la 63 de ani

Și parlamentarul ACUM a menționat că o decizie referitoare la pensionarea militarilor și judecătorilor nu va fi luată „peste noapte”, dar în urma unor discuții, consultări, după luarea în calcul a opiniilor celor vizați și reieșindu-se din resursele financiare disponibile.

Igor Grosu a menționat că actuala coaliție de guvernare are două componente – „una de stânga, orientată social”, adică PSRM, și alta „un pic mai de dreapta”, adică Blocul ACUM. Astfel, va fi necesar „pe alocuri să se ajungă la un liberalism social” și să fie convenite „politici care să nu-i afecteze cel puțin pe cei care și-au început cariera în anumite condiții și ies din sistem în alte condiții”, a adăugat parlamentarul ACUM.   

În acordul PSRM-ACUM semnat recent este convenită „Revizuirea modalității de pensionare a judecătorilor și militarilor și alinierea la sistemul de pensionare național” (ultima propoziție din pagina 8).
Cu referire la această propoziție, în discuția cu reporterul Sputnik, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a subliniat că „nu se spune nimic despre majorare”.  

La ce vârstă se pensionează militarii din alte țări

În Belgia, Franța, Germania, ofițerii inferiori se pensionează la vârsta de 51-52 de ani, după 20-30 de ani de serviciu. În Italia, ofițerii inferiori se pensionează la 45-55 de ani, după 25-30 de ani de serviciu.

Mărimea pensiei militarilor este de 80% din ultimul salariu în primele trei țări menționate și de 75% în Italia.

Ofițerii superiori se pensionează la vârsta de 54-56 de ani în Belgia, la 52 de ani în Franța, la 54-56 de ani în Germania, la 45-55 de ani în Italia.

Vârsta de pensionare pentru generali în aceste țări constituie 58-65 de ani, potrivit datelor din presa internațională.

Fluxul de știri
0