CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Unii agenți economici din Moldova propun salarii europene angajaților. Acestea pot ajunge chiar și până la 30 de mii de lei pe lună, echivalent cu patru salarii medii pe economie, mărimea căruia în 2019 este de 6975 de lei.
Astfel, salariile oferite de unele companii din Moldova sunt destul de tentante și variază între 15 mii și 30 de mii de lei pe lună. Peroanele care sunt în căutarea unui loc de muncă și au calificarea necesară pot participa cu încredere la concursul pentru aceste posturi.
Potrivit celor mai recente date prezentate de agenții economici la Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (ANOFM), în prezent sunt vacante șapte locuri de muncă cu un salariu lunar de până la 30 de mii de lei. Este vorba despre trei companii: două din Chișinău și una din Comrat.
Compania Sade - Compagnie Generale de Travaux Dhydraulique SRL este în căutarea unui inginer. Întreprinderea, cu sediul în Chișinău, oferă un salariu care variază între 25 de mii și 30 de mii de lei pentru persoana care va ocupa acest post.
La fel un salariu de până la 30 de mii de lei oferă și compania SRL Onur Taahhut Tașimacilik Inșaat Ticaret Ve Sanayi, cu sediul în Comrat. Agentul economic este în căutarea unui manager în construcții care va fi plătit cu un salariu lunar ce va ajunge până la 30 de mii de lei.
De asemenea, și persoanele licențiate în IT pot aplica pentru postul de programator la întreprinderea Pentalog CHI din Chișinău. Agentul economic anunță cinci posturi vacante cu un salariu maxim de 30 de mii de lei pe lună.
Dacă credeați că șoferii din Moldova sunt plătiți prost, atunci greșiți. Un salariu de 20 de mii de lei este posibil să fie ridicat în fiecare lună și de cei care au un permis de conducere și o experiență în șofat. Două întreprinderi, una din Edineț – SV-Hermerstrans și una din Strășeni – Eurotim-Com – sunt în căutarea conducătorilor auto. Companiile anunță câte un loc vacant la care îl pot ocupa toate persoanele care au calificarea necesară. Salariul lunar variază între 15 mii și 20 de mii de lei.
În topul ofertelor de muncă cu un salariu de 20 mii de lei pe lună se situează și propunerea care vine din partea societății ”Steaua Reds” din Chișinău. Întreprinderea anunță două posturi vacante pentru operatorii la utilajele de tricotat. Pentru aceste funcții sunt oferite un salariu de 15-20 de mii de lei pe lună.
Statul oferă bani pentru angajarea unor categorii de persoane
Angajatorii din Republica Moldova pot primi câte aproape două mii de lei pentru fiecare persoană cu dizabilități angajată, persoană eliberată din detenție sau victimă a traficului de ființe umane.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a lansat un proiect pilot de subvenționare a locurilor de muncă pentru angajatorii care doresc să ia la muncă persoanele cu dizabilități, persoanele eliberate din detenție, victime ale traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială, persoanele care luptă cu dependența de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică, victimele violenței în familie.
Astfel, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, angajatorii vor beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30 de procente din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. În acest an, subvenția va ajunge la 1934 de lei. Subvențiile se vor acorda în scopul compensării parțiale a salariilor șomerilor angajați.
”Prin aceste măsuri sperăm să motivăm angajatorii ca ei să dorească să angajeze aceste persoane prin subvenționarea pe perioada a șase luni. Fiecare angajator care va angaja o persoană din această categorie va primi lunar 30 la sută din salariul mediu pe economie”, a precizat directorul ANOFM.
Angajatorul trebuie să mențină persoana respectivă în activitate cel puțin un an. Pentru a solicita subvențiile respective este important ca acest angajator să fie înregistrat în Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali.
Măsurile de subvenționare a locurilor de muncă sunt pilotate în șapte subdiviziuni teritoriale pentru ocuparea forței de muncă: Bălți, Cahul, Cantemir, Chișinău, Hâncești, Orhei și Strășeni.
Guvernul a stabilit că o oră de muncă costă minim 16 lei
Mărimea salariului mediu pe economie în anul 2019 este de 6975 de lei. Din 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este stabilit în mărime de 16,42 lei pe oră sau 2775 de lei pe lună.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2018, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1891 de lei.
Delimitarea minimului de existență pe medii de reședință relevă diferențe semnificative. Cea mai mare valoare este înregistrată pentru populaţia din oraşele mari: Chişinău şi Bălţi – 2108 de lei sau cu 11,6% mai mult comparativ cu minimul de existenţă pentru alte oraşe – 1888 de lei şi cu 17,4% mai mult comparativ cu mediul rural – 1795,8 lei.