Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți internaționali au intervenit în problema bancară a Tiraspolului și Chișinăului

© Sputnik / Irina LeahovaBanca Republicană Transnistreană
Banca Republicană Transnistreană - Sputnik Moldova
Abonare
În regiunea transnistreană a ajuns un expert internațional care va ajuta la soluționarea problemelor ce țin de interacțiunea bancară între cele două maluri ale Nistrului.

TIRASPOL, 27 sept - Sputnik, Irina Leahova. La sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, conducerea Băncii Republicane Transnistrene a discutat cu expertul internațional în probleme bancare Ilse Schuster problemele interacțiunii bancare dintre cele două maluri ale Nistrului. Expertul a venit în Moldova la invitația Misiunii OSCE.

„Reprezentanții Transnistriei s-au pronunțat pentru determinarea unor căi viabile de stabilire a cooperări între sistemele bancare, pe principii de egalitate, în interesul activizării comerțului internațional”, a comunicat serviciul de presă al departamentului relații externe al regiunii.

Monumentul lui Suvorov în piața centrală din Tiraspol - Sputnik Moldova
Politică
Când se vor așeza la masa de tratative Chișinăul și Tiraspolul

Președintele Băncii, Vladislav Tidva, i-a vorbit lui pe Ilse Schuster despre funcționarea sistemului bancar din Transnistria și despre aspectele principale ale politicii monetare și de creditare realizată de către conducerea principalei bănci a regiunii.

„A fost prezentată analiza relațiilor bilaterale dintre părți în sfera bancară, punându-se accentul pe problema blocării conturilor corespondente ale băncilor transnistrene, precum și convertirea sumelor în lei acumulate în procesul comerțului cu Moldova”, a menționat instituția responsabilă de relații externe.

Totodată, partea transnistreană l-a pus la curent pe expertul austriac cu problemele cu care se confruntă întreprinderile transnistrene care desfășoară activități economice externă pe malul drept al Nistrului.

Punct de control - Sputnik Moldova
Politică
Statul moldovenesc nu poate fi construit fără Transnistria

Anterior, șeful executivului nerecunoscutei republici moldovenești nistrene, Aleksandr Martînov, a calificat drept blocadă închiderea conturilor întreprinderilor înregistrate în Transnistria în băncile moldovenești.

„Băncile comerciale care închid conturile, susțin, neoficial, că aceasta ar fi o decizie politică venită de sus. Adică nu este altceva decât un element al blocadei financiare și economice în raport cu Transnistria”, a declarat Martînov.

Adevărul este că, pentru a face comerț în Moldova sau în afara granițelor acesteia, companiile transnistrene trebuie să fie integrate în sistemul bancar al Republicii Moldova.

Ceea ce se întâmpla până acum prin intermediul deschiderii conturilor în băncile moldovenești.

 

Fluxul de știri
0