Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statul moldovenesc nu poate fi construit fără Transnistria

© Sputnik / Irina LeahovaPunct de control
Punct de control - Sputnik Moldova
Abonare
Problema transnistreană trebuie soluționată fie pe calea revenirii Transnistriei în sfera politică moldovenească, fie prin separarea definitivă a celor două maluri ale Nistrului, altă variantă nu există, consideră politologul Vladimir Bruter.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Potrivit expertului în politologie al Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice Vladimir Bruter, la ora actuală încercările de soluționare a conflictului transnistrean seamănă cu o fantezie pe tema federației asimetrice în cadrul căreia să existe o conducere centrală comună la Chișinău și o conducere aparte, pe lângă cea centrală, la Tiraspol.

Встреча Президента Молдовы Игоря Додона и Вадима Красносельского - Sputnik Moldova
Politică
Probleme de interes economic: Vadim Krasnoselski, gata să discute cu Igor Dodon

Omenirea cunoaște deja exemple de astfel de federații asimetrice, cum ar fi Danemarca și Groenlanda. Însă în cazul Groenlandei, aceasta este situată foarte departe de teritoriul unde este concentrată puterea centrală. De aceea, atunci când o cităm ca exemplu cum am putea realiza un statut asemănător pentru Transnistria, trebuie să conștientizăm că astfel de statut nu prea este acceptabil pentru un teritoriu aflat chiar alături.

„Dacă președintele și echipa acestuia dispun de un plan referitor la Transnistria, în acest caz planul respectiv trebuie mai întâi să fie susținut prin consens de către politicienii de la Chișinău. Dacă nu va exista o astfel de susținere, va fi dificil de realizat acest plan”, a spus Bruter.

Acesta a amintit de asemenea și de Autonomia Găgăuză, menționând că existența a două autonomii (în care locuiesc peste 20 de procente din populație) în același stat nu prea este funcțională.

Președintele Igor Dodon și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu - Sputnik Moldova
Igor Dodon s-a întâlnit cu Serghei Șoigu: Iată ce au discutat - detalii

Teritoriul unei autonomii trebuie să reprezinte sau o insulă izolată, sau și celelalte teritorii să dispună de un statut mai avansat.

„Totuși, federația asimetrică este o variantă care funcționează prost în condiții obișnuite. De aceea continui să insist că în această chestiune trebuie să existe un consens măcar la Chișinău. Iar, având în vedere influența Federației Ruse asupra Transnistriei, există speranța că Rusia ne va putea ajuta. Însă ea ne va putea ajuta doar în cazul în care noi înșine vom ști cum dorim să rezolvăm această problemă”, a conchis Bruter.

Fluxul de știri
0