CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Avocata lui Oleg Pruteanu, liderul organizației Borman, figurează în investigațiile Centrului Național Anticorupție. Despre aceasta anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale(PCCOCS). Mai mult, instituția scoate la iveală faptul că Ala Raevschi este soacra lui Pruteanu.
Procuratura Generală anunță că, în urma investigațiilor efectuate de Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora, au fost constatate discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra învinuitului Oleg Pruteanu, avocatul Ala Raevschi.
Într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală mai este precizat că organizația criminală și-a început acțiunile ilegale în Portugalia, țară membră a UE. În urma investigațiilor instanțelor portugheze, unii membri ai grupării au fost condamnați la închisoare, în perioada anilor 2000-2010.
Activitatea infracțională a organizației Borman începe în 2000, când Oleg Pruteanu, alias „Borman” împreună cu fratele său Ghenadie Flocea, dar și alți membri, i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii grupării criminale cereau, prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică, de la Ion Carga 50000 de dolari și de la Musteață 5000 de dolari. Pe acest caz, Poliția portugheză a reținut 24 de membri ai organizației „Borman”. În cadrul documentării au fost identificate și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea.
Astfel, în 2004 Pruteanu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său a primit 18 ani privațiune de libertate. „Adjuncții” lui Borman, Alexandru Unisciuc alias Sanea și Roman Slutu, au fost condamnați la 15 ani de închisoare. Ani grei de pușcărie au primit și ceilalți membri ai organizației criminale.
După ispășirea pedepselor, organizația criminală și-a reluat activitatea orientându-se spre obținerea profiturilor din contrabandă și comercializarea drogurilor. La indicațiile lui Oleg Pruteanu, capul grupării criminale Borman, membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă unde le și comercializau.
Documentarea acestei organizații internaționale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.
Astfel, Procuratura Republicii Moldova, în luna iunie 2018, a reținut, arestat și trimis în judecată șase membri ai organizației criminale. Aceștia au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălare de bani, crearea și conducerea unei organizații criminale.
Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept ale Federației Ruse, la moment 50 de membri ai organizației criminale Borman au fost condamnați pentru fapte comise în perioada 2003-2017, iar alte 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională.
Unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux - dețineau automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți, care ulterior au fost puse sub sechestru.
Faptele comise de liderul și membrii organizației Borman sunt investigate în continuare în Federația Rusă, Belarus, dar și în state din Uniunea Europeană.
Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în cazul de omor al cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. La această etapă, dosarul este examinată de către Curtea Supremă de Justiție.
Totodată, Oleg Pruteanu, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală care a venit de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală.