Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Certificatele medicale nu vor mai putea fi falsificate

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
CNAS lansează o platformă unde va putea fi verificat statutul certificatului de concediul medical: dacă decizia de stabilire a indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca este aprobata sau dacă indemnizaţia este transferată spre plată prestatorului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) lansează serviciul electronic "Statutul certificatului de concediu medical". Această platformă poate fi accesată pe pagina web oficială a CNAS de către beneficiarii de indemnizaţii prin introducerea numărului certificatului.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Adresele de unde puteți ridica banii pentru concediile de boală din iulie și august

Serviciul electronic va permite verificarea statutului certificatului de concediul medical. Beneficiarii vor putea afla la ce etapă se află examinarea certificatului: dacă datele din certificatul medical sunt recepţionate şi sunt în proces de examinare, dacă decizia de stabilire a indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca este aprobata sau dacă indemnizaţia este transferată spre plată prestatorului.

De asemenea, solicitanţii vor fi informaţi dacă este adoptata decizia de refuz în stabilirea indemnizaţiei sau dacă datele din certificatul medical nu au fost încă transmise.     

”Verificarea statutului certificatului de concediu medical va fi posibilă numai în cazul introducerii datelor din certificat de concediu medical de către persoanele responsabile din cadrul instituţiilor medico- sanitare”, precizează CNAS.

Indemnizaţia pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează şi se achită de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea şi plata indemnizaţiilor se efectuează de Casa Naţională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Fluxul de știri
0