Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul schimbă regulile pentru cei care au afaceri în zonele off-shore

CC0 / Pixabay / Jas_Travel / Seychelles
Seychelles - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative – așa-numită ”Lege a deoffshorizării” - a fost avizată, astăzi, 25 septembrie, de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Documentul prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii.

Astfel, Parlamentul urmează să stabilească restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Banii companiilor de stat, transferați în off-shore - noul ministru al Economiei

Tot astăzi, Comisia potecție socială, sănătate și familie a susținut proiectul de modificare a mai multor acte legislative, prin care se propune consolidarea mecanismelor de implementare eficientă a sistemului de control financiar public intern. Modificările vizează 22 de legi, cu scopul de a aduce în concordanță noțiunile utilizate în Legea privind controlul financiar public intern. Astfel, noțiunile ”management financiar și control”, ”declarație privind buna guvernare” și ”unitate de audit intern” vor fi substituite cu noțiunile ”control intern managerial, ”declarație de răspundere managerială” și, respectiv, ”subdiviziune de audit intern”.

Deputații au mai aprobat și alte proiecte de lege: pentru modificarea unui articol din Codul Contravențional, pentru modificarea Legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul MAI.

Proiectele de lege urmează a fi discutate în plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0