Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banii companiilor de stat, transferați în off-shore - noul ministru al Economiei

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Tot mai mulți bani de pe conturile companiilor de stat sunt transferați pe conturi din străinătate, a declarat ministrul Economiei din Guvernul Sandu. Cei implicați în fraude vor fi cercetați penal, avertizează Vadim Brânzan.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Banii de pe conturile companiilor de stat din Moldova sunt transferați în străinătate, în conturi bancare off-shore, a semnalat ministrul Economiei din Guvernul Sandu, Vadim Brânzan, într-o conferință de presă susținută joi, 13 iunie, în sediul Parlamentului.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cei care au pierdut scot banii din țară și lichidează probele din dosare

Ministrul a făcut apel către agenții economici cu capital de stat și către instituțiile responsabile cu monitorizarea fluxurilor de bani „să dea dovadă de prudență și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau ilegal”.

„Deținem informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore”, a declarat Vadim Brânzan.

Ministrul a subliniat că „acestă creștere subită” a numărului și volumului respectivelor tranzacții financiare „nu ține de activitatea zilnică, normală” și, prin urmare, „este suspicioasă și extrem de alarmantă”.

„Putem deveni iarăși martori ai unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi care încă mai dețin controlul asupra companiilor si instituțiilor de stat”, a declarat Vadim Brânzan.

Владимир Путин во время встречи с руководителями ведущих мировых информагентств в рамках ПМЭФ - Sputnik Moldova
Politică
Putin, despre situația din Moldova: Oligarhii au jefuit poporul

Ministrul a spus că toate transferurile de bani ale companiilor de stat vor fi analizate, iar persoanele care s-au lăsat implicate în tranzacții ilegale, prejudiciind averea statului, „vor fi trase la răspundere in conformitate cu Codul Penal și legislația în vigoare”.

În numele Guvernului Sandu, Vadim Brânzan le-a solicitat partenerilor externi - Uniunea Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Banca Europeană de Dezvoltare, donatorii și partenerii de dezvoltare – să acorde atenție „extragerilor ilicite de capital din Republica Moldova”.

Fluxul de știri
0