Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Firmele de pază private, interzise la instituțiile de stat

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Внутренних Дел
Министерство Внутренних Дел - Sputnik Moldova
Abonare
Instituțiile statului nu vor mai fi păzite de firmele particulare de pază. Acestea vor trece în paza Ministerului de Interne de la 1 ianuarie 2020.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Instituțiile private de pază nu vor mai avea dreptul să presteze servicii pentru instituțiile statului. O decizie în acest sens a fost avizată de cabinetul de miniștri în ședința de astăzi. Contractele cu firmele private expiră la finele anului, astfel de la 1 ianuarie 2020 noile amendamente vor intra în vigoare, dacă și Parlamentul va da aviz pozitiv.

Министерство Внутренних Дел - Sputnik Moldova
Societate
Una dintre cele mai mari instituții din subordinea MAI va fi reorganizată

Astfel, securitatea privată va fi interzisă în ministere și în structurile subordonate ale acestora, în instituțiile guvernamentale, în structurile publice autonome, la depozitele de arme, muniții, explozibili și substanțe radioactive, la depozitele de droguri și substanțe psihotrope (cu excepția instituțiilor medicale și a farmaciilor private). Totodată, instituțiile private de pază nu vor mai avea dreptul să presteze servicii pentru Ministere, Judecătorii, Procuratură, Întreprinderi cu capital de stat.

Potrivit prim-ministrului Maia Sandu acest proiect va dezmembra o nouă schemă de corupție a fostei guvernări.

Спецназ - Sputnik Moldova
Politică
Serviciul de Protecție și Pază de Stat: Pe președintele Dodon nu-l paște nicio amenințare

„Foarte multe instituții de stat erau păzite de firmele lui Plahotniuc sau de oamenii săi. Aceste contracte erau atribuite într-un mod dubios. Despre modul în care au fost păzite aceste instituții am putut să simțim pe pielea proprie”, a menționat Maia Sandu.

Până în 2015, organizațiile particulare de detectivi și pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat, fapt exclus în decembrie 2015. Astfel, companiile private puteau fi contractate de orice instituție de stat cu excepția Băncii Naționale a Moldovei, a depozitelor de arme și muniții, substanțe radioactive, toxice și periculoase.

Fluxul de știri
0