Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ar putea crește prețurile la unul dintre cele mai folosite produse alimentare – Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariMagazin
Magazin - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în Republica Moldova a scăzut cu 6 mii de hectare (27%), iar producția de zahăr - cu 7,4 mii de tone (8%).

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik.  Conform prognozelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, anul acesta pot fi obținute aproximativ 650 de mii de tone de sfeclă de zahăr din suprafața totală indicată a plantațiilor de sfeclă, cu un randament mediu estimat de 40,6 tone / hectar, din care se vor produce aproximativ 84 de mii de tone de zahăr. Față de anul trecut, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 6 mii ha (27%), iar producția de zahăr - cu 7,4 mii tone (8%).

Zahăr - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Producătorii de zahăr din Moldova au cerut autorităților să „salveze industria”

Potrivit experților, până în prezent, starea plantațiilor de sfeclă este în general satisfăcătoare. Doar în anumite zone, în special în raionul Fălești, pe câmpurile întreprinderilor agricole individuale (nu mai mult de 10% din culturi), se observă simptome ale răspândirii bolilor, culturile rădăcinoase fiind afectate de putregaiul negru. Cu toate acestea, în anul curent, cel puțin până la acest moment, amploarea acestei probleme este cu mult mai mică, comparabil cu anul trecut.

În 2018, pierderile de pe anumite câmpuri, suferite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au condus la faptul că sfecla de zahăr a fost recoltată numai de pe 19 mii de hectare, din totalul de 22 de mii de hectare semănate. Din cauza calității extrem de scăzute a sfeclei de zahăr și a nivelului ridicat al pierderilor acesteia, randamentul mediu a fost de 37,3 tone/ hectar. Drept urmare, unele întreprinderi agricole care nu au reușit să obțină rentabilitatea sfeclei de zahăr au refuzat să o crească în anul curent.

Inundații  - Sputnik Moldova
Societate
Dezastru și lacrimi în Moldova: Ploile ne lasă fără zahăr, ulei, mămăligă și vin

Potrivit reprezentanților companiilor producătoare de zahăr, dinamica negativă a producției în industrie se datorează mai multor motive de nivel paneuropean și național. Așadar, din cauza eliminării cotelor pentru producția de zahăr în Uniunea Europeană, în ultimii ani, pe piața europeană există o ofertă în exces a acestui produs și o reducere semnificativă a prețurilor. Acest lucru a condus la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova în cadrul cotelor euro preferențiale. Mai mult, din cauza lipsei subvențiilor țintite și a celui mai mare preț pentru sfecla de zahăr din Moldova (în comparație cu alte țări din regiune), competitivitatea zahărului intern pe piața europeană este foarte problematică.

În plus, după cum au menționat reprezentanții companiilor producătoare de zahăr în cadrul unei reuniuni recente la MADRM, întreprinderile interne de profil se confruntă, de asemenea, cu mari dificultăți în ceea ce privește vânzarea zahărului din sfeclă pe piața internă, unde trebuie să „concureze” cu contrabandiști și comercianți de zahăr care activează în bază de patente. Conform estimărilor experților, în ultimul an, zece mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața din Moldova. Cota sa principală este vândută cu ridicata și cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. Participanții la ședință au convenit că vânzarea produselor alimentare pe baza unei patente este permisă numai dacă vânzătorul este producătorul acestora.

Fluxul de știri
0