Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezastru și lacrimi în Moldova: Ploile ne lasă fără zahăr, ulei, mămăligă și vin

Abonare
Ploile torențiale cu grindină au compromis mii de hectare de culturi agricole, vii și livezi. Au fost inundate gospodării din zeci de localități și deteriorate drumuri locale în câteva raioane. Moldova rămâne sub Cod Galben.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Pagubele provocate de ploile din ultimele zile sunt enorme, fiind afectate grav zeci de localități din Republica Moldova.

Numai în raionul Florești au fost distruse de grindină aproape 2.000 de hectare de livezi și plantații de culturi agricole, conform primelor estimări anunțate vineri, 7 iunie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 

Salvatorii s-au mobilizat pentru a pompa apele scurse în ogrăzi, subsoluri și gospodării din mai multe raioane: Ungheni, Edineț, Râșcani, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Soroca și Briceni.

Ploile torențiale au deteriorat mai multe porțiuni de drumuri locale în raioanele Soroca, Căușeni și Florești, conform IGSU. Peste 12 km de drumuri locale au fost afectate în municipiul Soroca.

Наводнение - Sputnik Moldova
Un oraș din Moldova, aproape înghițit de ape: Poliția vine cu un avertisment – Video

Cel puțin 15 gospodari din nouă localități ale raionului Ștefan Vodă au cerut ajutorul salvatorilor după ce le-au fost inundate parțial grădinile. Inundațiile s-au produs din cauza creșterii nivelului apei într-un canal de drenaj din apropierea satului Cioburciu.

Pentru a preveni inundațiile în raionul Leova, în preajma satului Sărata-Răzești, salvatorii și reprezentanții autorităților publice locale au plombat cu saci cu nisip și lut un canal, pentru a stopa scurgerea apelor în luncă.

Ploile torențiale cu grindină au făcut ravagii și în sectorul agricol, anunță IGSU. Sute de hectare de culturi agricole, de livezi și vii au fost compromise în nord, în localitățile Napadova, Mărculești, Alexandrovca, Izvoare, Frumușica și Ghindești.

Pagubele sunt imense la Florești. În acest raion au fost distruse peste 188 de hectare de sfeclă de zahăr, 731 de hectare de floarea soarelui, 836 de hectare de porumb și cel puțin 76 de hectare de livezi. 

Acestea sunt abia primele estimări. Comisiile pentru situații excepționale activează în raioane, pentru stabilirea prejudiciilor.

Grindina face ravagii: Iată ce se întâmplă la Șoldănelti

Cod galben de ploi cu vijelie și inundații locale

Meteorologii anunță ploi torențiale și în următoarele câteva zile, până la 11 iunie. Pentru vineri, 7 iunie, este instituit Cod Galben de descărcări electrice, averse puternice, grindină și vijelii, în intervalul orar 12:00 – 23:00.

Cantitatea precipitațiilor poate ajunge la 15-45 de litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.

Rămâne în vigoare și Codul galben de inundații. În râurile mici, nivelul apei va crește cu o jumătate de metru - un metru. Apele se vor scurge intens pe pante, existând riscul subinundațiilor locale.

Fluxul de știri
0