Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultimă oră: Președintele Curții Supreme de Justiției riscă să fie arestat - Iată de ce

© Sputnik / Miroslav RotariIon Druță
Ion Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Suprem al Magistraturii a acceptat să-i fie ridicată imunitatea președintelui Curții Supreme de Justiției, Ion Druță.

CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik. Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) l-a lăsat fără imunitate pe președintelui Curții Supreme de Justiției, Ion Druță. Potrivit surselor Sputnik Moldova acesta riscă să fie reținut în baza articolului 330/2 aliniatul 2 din Codul Penal al Republicii Moldova. Este vorba ”îmbogățire ilicită săvârșită de o persoană cu funcţie de demnitate publică”. 

Ministerul Justiției - Sputnik Moldova
Politică
Vin reformele: Ce se va întâmpla cu Curtea Supremă de Justiție

Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă o amendă de până la 500 000 de lei sau închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anterior, Ion Druță a fost suspendat din funcția de președinte CSJ, însă decizia CSM a fost atacată în instanță. Ulterior, printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău, Ion Druță a fost restabilit în funcția de președinte al CSJ.

Potrivit, Ziarului Național, în declarația sa de avere pentru anul 2018, Ion Druță a declarat un salariu de 419 947 de lei de la CSJ, adică aproape câte 35 de mii de lei pe lună, plus puțin peste 5 000 de lei de la Universitatea de Stat din Moldova. Soția sa a câștigat alte circa 230 de mii de lei.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Deputat: Vor interveni schimbări majore - Ce se va întâmpla în justiție

Familia Druță declară un teren intravilan de 8,7 ari, pe care îl deține în proprietate din 2012 și ar costa 620 de mii de lei, o casă de locuit de 181,5 metri pătrați obținută în același ani, cu valoarea de peste 1,86 de milioane de lei, dar și un apartament de 69,5 metri pătrați pe care îl deține din anul 1996 și ar valora 387 de mii de lei.

De asemenea, soții Druță țin la bancă peste 14 mii de euro și peste 25 de mii de lei. Mașinile cu care circulă aceștia sunt o „Honda CRV” din 2009 și o „Toyota Yaris” din 2007. Ion Druță mai declară și un împrumut de 50 de mii de euro, contractat în anul 2016 pe care trebuie să-l întoarcă până în anul 2022.

Fluxul de știri
0