Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine va ocupa locul ministrului de Interne în Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Внутренних Дел
Министерство Внутренних Дел - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andrei Năstase va fi obligat să-și suspende activitatea din funcția de ministru al Afacerilor Interne în cel mult trei zile după ce va fi înregistrat în calitate de candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Vicepremierul, Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, va trebui să-și suspende activitatea în Guvern după ce va fi înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

Năstase a depus dosarul la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău pentru a fi înregistrat în cursa electorală pentru fotoliul de edil-șef al Capitalei, la sfârșitul săptămânii trecute.

Victor Mocanu și Ion Jigău - Sputnik Moldova
Cine va câștiga alegerile din Chișinău? Ce spun sociologii

Potrivit Codului Electoral, Andrei Năstase va fi obligat să-și suspende activitatea în guvern în cel mult trei zile de la data înregistrării. Năstase va trebui să prezinte organului electoral care l-a înregistrat în calitate de concurenți electorali documentul care probează faptul suspendării lui din funcția deținută pe perioada campaniei electorale.

Conform Codului Electoral, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea persoanele care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului;

b) conducătorii autorităţilor publice centrale;

c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

d) primarii şi viceprimarii;

e) pretorii şi vicepretorii. 

21 de persoane au depus dosarele la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău pentru a fi înregistrați în cursa pentru șefia Capitalei. La data de 24 septembrie, ora 18:00, din cei 21 de candidați erau înregistrați 7. Până la această oră, Andrei Năstase nu a fost înregistrat de CECC.

Pe perioada suspendării sale din funcție, atribuțiile ministrului de Interne ar putea fi preluate de unul din secretarii de stat de la MAI.

Această procedură din Codul Electoral nu se va răsfrânge asupra vicepreședintelui Parlamentului, Ion Ceban, care a fost deja înregistrat în calitate de candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

Fluxul de știri
0