Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine va câștiga alegerile din Chișinău? Ce spun sociologii

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Mocanu și Ion Jigău
Victor Mocanu și Ion Jigău - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri locale ordinare. Ca de fiece dată, în atenția mare a publicului se află municipiul Chișinău și cine cu cine se va duela în Capitală
Cine va câștiga alegerile din Chișinău? Ce spun sociologii

La fel ca la precedentele alegeri, pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău vor lupta doi candidați cu viziuni geopolitice diferite. Este vorba despre socialistul Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase. Sociologii susțin că este prematur să vorbim despre faptul cine va învinge la acest scrutin, însă cu siguranță vom asista și la turul doi al acestei bătălii politice. Sociologul Victor Mocanu menționează că o claritate vom avea cu puțin timp înainte de alegeri.

”Este clar că Ion Ceban și Andrei Năstase sunt în fruntea clasamentului. Procentele reale nu le va spune nimeni acum, însă după întrunirile cu alegătorii și prezentarea platformelor electorale, cu 10 zile înainte de scrutin vom avea o mai mare claritate”, susține Victor Mocanu.

Și sociologul Ion Jigău consideră că o claritate mai mare vom avea în ajunul scrutinului local. Sociologul mai spune că nu sunt șanse ca vreun candidat să câștige din primul tur.

”Eu cred că în ultimele 2-3 zile vom putea să facem niște pronosticuri. Cu siguranță vor fi două tururi. Acordul de neagresiune semnat între ACUM și PSRM nu este în favoarea vreunui candidat. Noi suntem împărțiți într-o mulțime de segmente și din acest motiv apare și o incertitudine”, susține Ion Jigău.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, dacă duminică ar avea loc alegeri locale la Chișinău, cele mai multe sufragii ar acumula candidatul socialiștilor, Ion Ceban, pentru care ar vota 35,3 la sută, iar 30,1 la sută ar vota pentru candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase.

Fluxul de știri
0