Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale 2019: Cum vor arăta buletinelor de vot - CEC a aprobat modelele

© Sputnik / Miroslav RotariComisia Electorală Centrală
Comisia Electorală Centrală  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Electorală Centrală a aprobat modelele buletinelor de vot pentru alegerile care se vor desfășura în data de 20 octombrie.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a aprobat modelele buletinelor de vot pentru alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

”Fiecare buletin de vot va fi divizat în patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm pe 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lungimea buletinului va corespunde numărului de patrulatere care se imprimă la o distanță de 2,5 mm unul față de altul, iar lăţimea – de 140 mm”, este precizat într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale. 

ЦИК  - Sputnik Moldova
Societate
Dreptul pe care-l au concurenții electorali până în seara de 19 septembrie: Anunțul CEC

Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare. Astfel, buletinul de vot pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) va fi de culoare roză, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău –violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) –gri, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.

Andrei Volentir și Igor Bucătaru - Sputnik Moldova
Alegeri 2019: Legislația electorală mai confuză ca niciodată

În partea stângă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral (în cazul existenței acestuia), în centru se va înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”, iar în partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos  – un cerc, în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinul de vot cu litere majuscule de aceeași mărime, aceleași caractere, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de către consiliile electorale de circumscripție. Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare noi vor avea aceleași caracteristici, cu excepția culorii, acestea fiind cafeniu pal. Consiliile electorale de circumscripție vor aproba textele buletinelor de vot, iar hotărârile vor fi prezentate CEC conform termenelor stabilite.

Fluxul de știri
0