Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dreptul pe care-l au concurenții electorali până în seara de 19 septembrie: Anunțul CEC

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
Concurenții electorali pot solicita modificări în listele de candidați sau completarea lor până la 19 septembrie, inclusiv. Candidații la funcțiile de consilier pot fi retrași din cursă nu mai târziu decât cu șapte zile înainte de ziua alegerilor.

CHIȘINĂU, 19 sept – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) îi anunță pe concurenții electorali înregistrați pentru alegerile locale generale din 20 octombrie că acum este momentul să opereze modificări sau completări în listele electorale.

Până pe 19 septembrie, inclusiv, concurentul electoral înregistrat poate solicita:

  •  modificarea listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local (înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat, schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată);
  • completarea listei de candidați în limitele prevăzute de legislația electorală;
  • retragerea candidatului pentru funcția de primar/ listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local. În acest din urmă caz, consiliile electorale de circumscripție respective vor adopta o hotărâre privind retragerea din campania electorală a concurentului electoral.

Totodată, nu mai târziu decât cu 7 zile înainte de ziua alegerilor, concurentul electoral care a înregistrat lista de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local poate solicita efectuarea modificărilor în listele respective doar în limita numărului de candidați înregistrați cu 30 de zile până la data alegerilor.

În acest caz, este vorba despre următoarele modificări:

  • înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat;
  • schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată;
  • retragerea listei de candidați.

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie vor fi deschise 1.969 de secții de votare, inclusiv 307 în municipiul Chișinău.

În ziua de 20 octombrie vor fi organizate și alegeri parlamentare în 50 de secții de votare din circumscripțiile electorale uninominale Nisporeni și Chișinău.

Fluxul de știri
0