Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri 2019: Legislația electorală mai confuză ca niciodată

© Sputnik / OsmatescoAndrei Volentir și Igor Bucătaru
Andrei Volentir și Igor Bucătaru - Sputnik Moldova
Abonare
CEC riscă să se confrunte cu mai multe neclarități la scrutinul din 20 octombrie, legate de aplicarea noii redacții a Codului Electoral, modificat recent de Parlament. De această părere sunt membrul CEC, Andrei Volentir, și expertul Promo-Lex, Igor Bucătaru.
Alegeri 2019: Legislația electorală mai confuză ca niciodată

Prezenți în studioul radio Sputnik Moldova, aceștea au declarat că, la 20 octombrie, unii candidați se vor conduce de noua legislație electorală, iar pentru alții vor fi valabile prevederile sistemului mixt. Cele mai multe neclarități vizează agitația electorală sau finanțarea campaniilor electorale.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri parlamentare noi: Cum vor vota cetățenii din stânga Nistrului

„Am constatat că avem două legi electorale care funcționează în paralel, care oferă reguli de joc diferite pentru alegerile parlamentare parțiale în circumscripțiile uninominale și pentru celelalte scrutine. Codul Electoral în redacția legii din 2018 a rămas în vigoare în parte ce ține de alegerile parlamentare din circumscripțiile uninominale, iar în parte ce ține de celelalte scrutine se aplică deja noi reguli, inclusiv sub aspectul listelor electorale. Astăzi noi trebuie să difuzăm listele electorale către secțiile de votare în două formate diferite. Unul pentru uzul biroului, cu toate datele cu caracter personal care sunt inerente unui alegător, iar cealaltă listă electorală pentru consultări publice care este una mai restrânsă, doar cu câteva date ale alegătorului”, a menționat Andrei Volentir.

Și expertul Promo-Lex este de părere că va trebui să aplicăm reguli diferite la cele două scrutine.

„Spre exemplu există o neconcordanță în Codul Electoral legată de numărul de alegători pe care ar trebui să-i deservească o secție de votare. Într-un caz este vorba de cifra de 3300 de alegători, iar în altă redacție nu mai mult de 3000 de alegători. De asemenea, există și o confuzie legată de aplicarea noțiunii de agitație electorală care în viziunea legiuitorului trebuie să conțină noțiunea de îndemn la vot. Nu este clar precizat faptul ce se întâmplă dacă un concurent electoral își promovează publicitatea electorală în ajunul zilei alegerilor și în ziua alegerilor fără a utiliza îndemnul la vot”, a precizat Bucătaru

O altă schimbare care conține confuzie se referă la regimul donațiilor pentru persoane fizice și juridice și sub aspectul finanțării campaniei electorale.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Societate
La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie vor fi deschise 85 de secții peste hotare

„ Există și aici o serie de neclarități. Pe de o parte permitem cetățenilor care domiciliază în afară țării să contribuie financiar la susținerea candidaților sau a grupurilor de inițiativă, iar pe de altă parte în redacția actuală a Codului electoral a rămas în vigoare prevederea care stabilește sancțiuni pentru concurenții care folosec bani cu proviniență din afara țării. Este un nonsens”, a declarat Andrei Volentir.

O prevedere nouă care va fi aplicată la aceste alegeri se va referi la limitarea plafoanelor sumelor donate pentru persoanele cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special sau de angajați în organizații publice. Totodată, locul de muncă a donatorului va trebui sa fie făcut public în rapoartele financiare. Pentru alegerile locale și parlamentare au fost eliminate cerificatele de integritate. Pentru cetățenii din afara țării a fost permis votul în baza pașapoartelor străine expirate și în baza buletinelor de identitate.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0