Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Averile lui Plahotniuc din SUA ar putea fi confiscate

© AFP 2024 / Mandel NganBiroul Federal de Investigații
Biroul Federal de Investigații - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile americane vor oferi sprijin în investigarea dosarului furtului bancar și vor îngheța activele de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în furt. Vizat este și Vlad Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Proprietățile din SUA ale fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar putea fi înghețate apoi confiscate. Despre aceasta a anunțat astăzi premierul Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă organizată după vizita oficială întreprinsă în Statele Unite ale Americii.

Sandul spune că s-a adresat autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție, ca să ofere ajutor Republicii Moldova în investigarea furtului bancar.

 „Anumite personaje care au beneficiat de furtul miliardului au proprietăți semnificative pe teritoriul SUA. La această etapă, vom lucra cu Procuratura din Moldova și autoritățile din SUA ca să fie înghețate, apoi confiscate aceste proprietăți. Ca să vorbim mai concret, vorbim de Vlad Plahotniuc, care are acolo proprietăți și care trebuie să întoarcă statului ce a furat”, a declarat Maia Sandu.

Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Politică
Furtul miliardului: Comisia de anchetă solicită urmărirea penală a mai multor funcționari

Prim-ministrul afirmă că a primit asigurări din partea oficialilor americani că vor analiza cererea Republicii și că vor sprijini autoritățile de la Chișinău în aducerea în fața justiției a celor vinovați.

Dosare penale pe numele lui Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc a părăsit Moldova pe 14 iunie curent, imediat după ce Partidul Democrat condus de el și-a declarat trecerea în opoziție.

Ulterior, el a demisionat din funcția de președinte al formațiunii, iar pe 30 iulie a renunțat la fotoliul de deputat în Parlamentul Moldovei. Mediile de informare au vehiculat informația că Plahotniuc s-ar afla în SUA.

Vladimir Plahotniuc este vizat într-un dosar penal intentat în Republica Moldova. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari, Plahotniuc figurează într-un dosar penal „sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare a banilor”.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Societate
Popșoi, despre condițiile în care SUA l-ar putea extrăda pe Plahotniuc

Anterior, vicepremierul, ministrul de Interne Andrei Năstase a declarat că pe numele fostului lider PD a fost inițiat un dosar penal în Elveția.

Totodată, la începutul lunii august, instanța de judecată a raionului Tver, Moscova, a eliberat mandat de arest pe numele fostului președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, într-un dosar cu privire la organizarea unei structuri criminale și trafic de droguri.

Năstase cere ajutorul FBI pentru a-i aduce în Moldova pe Plahotniuc și Șor>>>

El este acuzați de săvârșirea unor infracțiuni prevăzute în paragraful 1 și 2 al articolului 201 din Codului Penal al Federației Ruse, precum și în 28 cazuri de contrabandă și punere în circulație a drogurilor în proporții deosebit de mari.

În afară de aceasta, Plahotniuc figurează într-un dosar penal primit de la autoritățile din România, cu privire la formarea unei grupări criminale, șantaj, escrocherie și spălare de bani.

Fluxul de știri
0