Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chișinău și-a început lucrările cel de al doilea Forum Economic Moldo-Rus

© Photo : Пресс-служба МРЭФIgor Dodon și Andrei Nazarov
Igor Dodon și Andrei Nazarov - Sputnik Moldova
Abonare
Oameni de stat și cunoscuți întreprinzători vor participa la lucrările forumului care se vor desfășura în cadrul a 11 secțiuni.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. La Chișinău au demarat lucrările celui de al doilea Forum Economic Moldo-Rus. Aproximativ 1,5 mii de delegați au fost invitați să participe la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale ale anului. Este vorba de economiști, oameni de afaceri, politicieni și experți din 13 țări.

Дворец республики  - Sputnik Moldova
Agenda Forumului Economic Moldo-Rus: Când au loc principalele acțiuni

Ceremonia de deschidere a Forumului a avut loc pe 19 septembrie în renumitele beciuri ale complexului vinicol-turistic „Cricova” unde, în nișe speciale, se păstrează colecțiile de vinuri ale lui Vladimir Putin, Aleksandru Lukașenko, Angela Merkel și ale altor politicieni de prim rang din lume, a comunicat serviciul de presă al Forumului.

În luarea sa de cuvânt, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că, în doi ani și jumătate de parteneriat fructuos, părțile au reușit să realizeze peste zece proiecte.

La rândul său, Andrei Nazarov, vicepremier interimar al Republicii Bașkortostan, a subliniat că anume Federația Rusă a fost întotdeauna pentru Moldov un prieten, un partener strategic.

„Rusia și Moldova fac istorie, creând noi instrumente de colaborare între țări”, a spus Nazarov.

În ziua deschiderii Forumului, Miroslav Radačovský, deputat în Parlamentul European din partea Slovaciei, membru al comitetului pentru colaborare parlamentară UE–Rusia, UE–Republica Moldova, a declarat că Europa nu poate fi divizată în cea de Vest și de Est.

Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Politică
Kozak, în Moldova: Cu cine va purta negocieri

„Eu sunt din Slovacia, aceasta-i Europa de Est. Eu însă am declarat în repetate rânduri că nu există nici Europă de Vest, nici Europă de Est. Europa se întinde de la Marea Baltică până la Marea Mediterană. Noi toți suntem oameni ai Europei”, a spus Radačovský.

În opinia acestuia, astfel de evenimente ca Forumul Economic Moldo-Rus contrubue la unirea Europei.

În prima zi de lucru a Forumului și-au desfășurat de asemenea activitatea misiunile de afaceri ale antreprenorilor ruși, cuprinzând trei teme: agricultura, vinificația și zona economică liberă.

În cadrul Forumului se preconizează discutarea problemelor-cheie ale colaborării moldo-ruse: perspectivele relațiilor comercial-economice dintre cele două țări, dezvoltarea proiectelor regionale, transferul de tehnologii, dezvoltarea proiectelor în domeniul turismului și complexului agroindustrial.

De asemenea, înainte de începerea lucrărilor, a fost semnat acordul de colaborare între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera Comerț și Industrie a Republicii Bașkortostan.

Первые участники МРЭФ-2019 прибыли в Кишинев - Sputnik Moldova
Forum Economic Moldo-Rus: Primii oaspeți au ajuns la Chișinău - Video

La lucrările Forumului Economic Moldo-Rus participă cunoscuți oameni politici și businessmeni: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul Rusiei Dmitri Kozak, vicepremierul interimar al Republicii Bașkortostan Andrei Nazarov, Guvernatorul regiunii Omsk, Aleksandr Burkov, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, consilierul președintelui Rusiei pentru protecția drepturilor antreprenorilor Boris Titov.

Pe 20 septembrie, în cadrul Forumului va avea loc ședința Consiliului Economic Moldo-Rus ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ședința plenară cu genericul: „Noile realități politice. Noile posibilități de cooperare economică”. De asemenea, în cadrul Forumului vor activa mai multe secțiuni: ”Republica Moldova – regiunile Rusiei”, ”Businessul și societatea civilă”, ”Experiența mondială privind modernizarea producției industriale”, ”Vinificația și viticultura”, ”Valorificăm potențialul colaborării în domeniul turismului”, ”Experiența Rusiei în asigurarea protecției și dezvoltării businessului”, ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ”Realizarea politicii de cluster în Rusia și Moldova”, ”Moldova. Ce propune economia deschisă pentru lume”, ”Complexul agro-industrial – domeniu de interes reciproc”, ”Dezvoltând parteneriatul – Moldova-Bașkiria”, ”Mass-media pe agenda cooperării”.

Fluxul de știri
0