Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii exclusive din dosarul în care apare Petru Jardan: De ce a rămas fără imunitate

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Detalii exclusive din dosarul în care apare Petru Jardan. De ce i-a fost retrasă imunitatea deputatului din fracțiunea Partidului Șor.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Parlamentul a decis astăzi, cu votul a 58 de deputați, retragerea imunității parlamentare a deputatului din fracțiunea Partidului Șor, Petru Jardan. Solicitarea de ridicare a imunității a venit din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu, potrivit căruia, Jardan este bănuit de abuz de serviciu și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Încă un deputat din Parlamentul de la Chișinău va rămâne fără imunitate

Procurorul general interimar a informat Parlamentul că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală, pornită la 28 octombrie 2014 în temeiul unei bănuieli rezonabile că a fost săvârșită infracțiunea prevăzută de art. 335, alin (1) prim din Codul Penal, pe faptul abuzului în serviciu.

La 5 septembrie 2019, prin ordonanța procurorului, la acest dosar au mai fost anexate cauzele penale pornite conform indicilor componenței de infracțiune prevăzute la art. 335 alin. (1), și 190 alin (5), și 243 alin. (3) lit. a), b) din Codul Penal.

Totodată, la 5 septembrie 2019, la prezenta cauză prin ordonanța procurorului a fost conexată cauza penală pornită la 5 septembrie de procurorul general interimar în prezența unor temeiuri rezonabile despre comiterea infracțiunilor prevăzute în art.190 alin.(5), 191 alin.(3) și (5), 243 alin.(3) lit.a) și b), art.327 alin.(3), art. 328 alin.(3) lit. b) și c), și art. 335 alin (3) din Codul Penal în privința deputaților Petru Jardan, Vladimir Cebotari, Ilan Șor precum și a altor persoane.

”Obiectivul acestei investigații îl reprezintă acțiunile unui grup de persoane atât identificate, cânt și neidentificate și din care face parte și deputatul Petru Jardan care, activând în funcția de director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, în perioada 16 aprilie 2012 – 21 ianuarie 2014, în baza Ordinului nr.75/p din 13 aprilie 2012, fiind persoană publică, căreia într-o instituție de stat i-a fost permanent sau prin stipularea legii acordate drepturi și obligații, contrar cadrului normativ a comis abuzul în serviciu”, a informat procurorul plenul.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul i-a retras imunitatea doar lui Cebotari: Jardan rămâne deocamdată ”neatins”

În cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatului Jardan se invocă că acesta a comis prin participare complexă, în calitate de complice, fapta de spălare a banilor în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat, acesta având calitatea de membru al comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, iar ulterior administrator al SRL Avia Invest, utilizând mijloace bănești sustrase din cadrul SA Banca Socială și mijloace bănești din cadrul BC Unibank, a devenit beneficiar efectiv al SRL Avia Invest.     

Robu a mai informat plenul că organul de urmărire penală deține dovezi precum că Jardan ar fi distrus mai multe probe, iar acum s-ar eschiva de urmărirea penală.

”Dispunem de suficiente probe precum că Jardan a întreprins un șir de acțiuni de a distruge și a înstrăina probe. Scopul plecării peste hotare este de a se eschiva de la răspundere”, a declarat Robu.

Deputatul Jardan nu a fost prezent în plen în timpul examinării sesizării procurorului general interimar. Potrivit colegilor săi din fracțiune, acesta se află acum în România și va reveni în țară la începutul săptămânii viitoare.

În ajun, procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat ridicarea imunității parlamentare pentru doi deputați. Este vorba despre deputatul democrat, Vladimir Cebotari și deputatul din fracțiunea Partidului Șor, Petru Jardan. Procurorii îi bănuiesc pe cei doi parlamentari de comiterea ilegalităților în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Joi, Parlamentul i-a ridicat imunitatea deputatului Vladimir Cebotari. În cazul deputatului Petru Jardan chestiunea a fost amânată pentru ziua de astăzi, deoarece deputatul nu a fost prezent la ședința comisei și nu a avut posibilitate să-și expună punctul său de vedere.

Fracțiunea Partidului Șor este formată din 7 deputați. Patru dintre acestea au rămas fără imunitate parlamentară. Este vorba despre liderul partidului, Ilan Șor, deputatele Marina Taiber și Reghina Apostolova și deputatul Petru Jardan. Șor, Taiber și Apostolova sunt anchetați în marele dosar penal al fraudei bancare.

Cine este Petru Jardan

Petru Jardan este la primul său mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a fost ales în Legislativ pe listele Partidului Șor.

Din decembrie 2013, Jardan a deținut funcția de director general SRL “Avia Invest”, companie care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.

A activat în calitate de jurist la  ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău; şef al serviciului juridic şi membru al Consiliului de administrare al Aeroportului Internațional Chișinău; consilier al directorului general al Aeroportului Chișinău; director al Departamentului Operațiuni la sol  din cadrul Aeroportului Chișinău; director general-interimar la  ÎS Aeroportul International Chișinău.

Petru Jardan are 43 de ani. Este căsătorit și are un copil.

Fluxul de știri
0