Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul i-a retras imunitatea doar lui Cebotari: Jardan rămâne deocamdată ”neatins”

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 18 июня
Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Patru deputați din cei 101 din Parlamentul Republicii Moldova au rămas fără imunitate parlamentară. Astăzi i-a fost ridicată imunitatea deputatului democrat Vladimir Cebotari. Deputatul din fracțiunea Partidului Șor, Petru Jardan, rămâne, deocamdată, cu imunitate.

CHIȘINĂU, 19 sept – Sputnik. Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate. Parlamentul i-a ridicat acestuia, cu 53 de voturi, imunitatea de deputat la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Cebotari este învinuit de procurori de abuz în serviciu în decizia cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. 

Аэропорт - Sputnik Moldova
Politică
Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău ar putea fi anulat - detalii

Procurorul a solicitat, astăzi, ridicarea imunității parlamentare a deputatului democrat, Vladimir Cebotari, și deputatului din fracțiunea Partidului Șor, Petru Jardan. Solicitarea a fost dată citirii de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Comisia juridică, numiri și imunități a avizat solicitarea înaintată de procuror doar în cazul deputatului Vladimir Cebotari. Petru Jardan în prezent nu se află în țară, iar, potrivit legislației, înainte ca plenul să ia decizia cu privire la ridicarea imunității, acesta urmează să fie invitat și audiat în comisia juridică.

”Comisia a decis amânarea examinării cererii pentru ședința de mâine, ora 9:30. Domnul Jardan trebuie să-și prezinte poziția cu privire la ridicarea imunității”, a declarat președintele comisiei, Sergiu Litvinenco.

Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a precizat că, din motive obiective, Petru Jardan nu va putea veni în țară mai devreme decât luni, 23 septembrie. Acesta a solicitat președintelui comisiei să amâne pentru săptămâna viitoarea examinarea chestiunii în comisie.

Cebotari este bănuit de procurori că, în perioada în care deținea funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, conform hotărârii Guvernului din 12 iunie 2013, fiind persoană cu demnitate publică, contrar prevederilor hotărârii Guvernului ”Pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile standard și condițiile generale de selectare a partenerului privat”, hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și a condițiilor concesionării acestora și a cadrului normativ ce reglementează activitatea acestuia, a comis abuzul de serviciu.

Fracțiunea Partidului Democrat a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament ”este o simplă răfuială politică”. Democrații au părăsit sala de ședințe în timpul votului și au anunțat că își vor face public punctul de vedere în cadrul unei conferințe de presă.    

Cebotari nu este primul, încă trei deputați nu au imunitate 

Luni, 16 septembrie, Parlamentul a ridicat imunitatea deputatelor din fracțiunea Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Acestea au fost reținute de procurorii anticorupție în aceiași seară.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Cele două au statut de bănuit în dosarul fraudei din sistemul financiar-bancar din Moldova. Tauber a fost plasată în arest preventiv la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Astăzi, instanța va decide și asupra demersului înaintat de procurori în cazul Reghinei Apostolova. Procurorii, de asemenea, au cerut pentru aceasta aplicarea măsurii preventive de arest. În prezent, deputatul Apostolova este internată la Spitalul de Urgență.

Pe data de 15 august, și liderul fracțiunii Partidului Șor, Ilan Șor, a rămas fără imunitate parlamentară. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni a unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010-2014 a sistemului bancar din Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Cum se retrage imunitatea parlamentară

Imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii lui de gândire şi de acţiune. Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată pe cauză penală ori contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după ascultarea sa.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Șor, fără imunitate parlamentară: Astăzi procurorii i-au înaintat o nouă învinuire

Cererea la reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată preşedintelui Parlamentului de către procurorul general. Preşedintele Parlamentului o aduce la cunoştinţă deputaţilor în şedinţă publică în cel mult 7 zile de la parvenirea acesteia şi o trimite de îndată spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care, în cel mult 15 zile, va constata existenţa unor motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei este adoptată prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din membrii ei.

Procurorul General va depune în comisie toate documentele pe care aceasta le solicită. Raportul comisiei este supus examinării şi aprobării în Parlament imediat, în cel mult 7 zile de la prezentarea acestuia.

Acţiunea penală împotriva deputatului poate fi intentată numai de procurorul general.

Fluxul de știri
0