Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost sau nu tentativă de puci anticonstituțional: concluziile Comisiei de anchetă

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Patru dintre cele șapte persoane invitate la audierile privind „tentativa de puci anticonstituțional” s-au prezentat la ședința de astăzi. Iată concluziile Comisiei de anchetă.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Astăzi au avut loc audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Grigore Novac - Sputnik Moldova
Membru al comisiei de anchetă: Vă dau numele capului de listă al comanditarului puciului

Într-o conferință de presă, președintele Comisie, Mihai Popșoi, a declarat că de la audieri a lipsit fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc, președintele Asociației Procurorilor din Republica Moldova, Alexandru Gladco, dar și fostul director interimar al Serviciului Protecție și Pază de Stat Anatolie Golea.

Cavcaliuc și Gladco vor răspunde la întrebările reprezentanților Comisie de anchetă, cel mai probabil, la ședința următoare, iar Anatolie Golea încă nu a decis dacă va răspunde pozitiv unei invitații ulterioare.

Potrivit lui Popșoi, fostul procuror general Eduard Harunjen și-a prezentat în faţa comisiei poziţia cu privire la acele zile în care s-a schimbat puterea şi la acea scrisoare a procurorilor, care a fost interpretată de societate ca fiind în susţinerea fostei guvernări. Popșoi spune că Harunjen a recunoscut că a încurajat semnarea acelei scrisori, dar a infirmat speculațiile apărute în presă cu privire la anumite mandate de arest pe numele unor deputați care au votat Guvernul Sandu pe 8 iunie.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul are nevoie de timp pentru a stabili dacă a fost sau nu puci anticonstituțional

Întrebat de jurnaliști dacă a fost sau nu totuși o tentativă de puci anticonstituţional în acea perioadă, Mihai Popșoi a mai spus că, în calitate de cetățean al țării, „în situaţia când există două Guverne, doi prim-miniștri, un cabinet al domnului prim-ministru Filip ale cărui atribuții expiraseră și un cabinet votat legitim de majoritatea parlamentară nou creată, e cumva destul de simplu să răspunzi la această întrebare”.

În calitate de președinte al Comisie de anchetă, acesta spune că „acuzaţia cu privire la existența sau lipsa loviturii de stat este una mult prea gravă și urmează să fie constatată de Procuratura Generală”, a precizat Popșoi.

Acesta nu a venit cu un răspuns clar când ar putea fi publicat raportul cu privire la circumstanțele de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional, termenul expirând pe 18 octombrie. Potrivit lui Popșoi, termenul de prezentare a raportului ar putea fi extins, dar nu mai târziu de sfârșitul acestui an.

Fluxul de știri
0