Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania: Cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaBerlin
Berlin - Sputnik Moldova
Abonare
Ce trebuie să ştie moldovenii care lucrează în Germania şi doresc să obţină dreptul de ședere permanentă în această ţără sau să devină cetățeni ai acestui stat.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik, Doina Crainic. Moldovenii care locuiesc şi lucrează în Germania, și care dețin cetățenia română, pot obține dreptul de ședere permanentă în această ţară automat, fiind cetăţeni europeni, după ce au locuit aici legal timp de cel puțin cinci ani, fără întrerupere, potrivit stiridiaspora.ro.

Toți moldovenii care îndeplinesc aceste criterii pot solicita un permis de ședere permanentă, care confirmă faptul că au dreptul de a locui în Germania permanent, fără a îndeplini alte condiții.

Berlin - Sputnik Moldova
Moldovenii din Germania: Este nevoie disperată de muncitori în aceste sectoare - Detalii

De asemenea, dacă doresc să devină cetățeni ai Germaniei, moldovenii care locuiesc şi lucrează în această ţară trebuie să facă dovada că au avut reședință stabilă în Germania cel puțin în ultimii 8 ani sau 7 ani în cazul refugiaților și apatrizilor. De asemenea, trebuie să aibă permisul de ședere adecvat, să arate că se pot întreține financiar fără a recurge la beneficii din partea statului, că nu au fost condamnați penal și nu se supun niciunei ordonanțe judecătorești care impune o măsură de prevenire.

Însă în cazul moldovenilor care se căsătoresc cu un cetățean german, este posibilă o reducere substanțială a duratei minime de ședere anterioară obținerii cetățeniei: este nevoie doar de 3 ani de la căsătorie.

Alte condiții pe care solicitantul cetățeniei trebuie să le îndeplinească sunt să fie loial Germaniei și poporului german şi cunoașterea limbii oficiale.

Женщина на каблуках - Sputnik Moldova
Societate
Ce a făcut o moldoveancă de 33 de ani în Germania, arestată de Poliția de Frontieră Română

Trecerea testului de limbă germană cu nivelul de bază B1 se poate obține după absolvirea unui curs de integrare „Integrationskurs", ce durează între 6 și 9 luni. Pentru acesta, statul german suportă o parte din costuri, iar cursantul achită doar un euro pe oră. La testul de limbă germană se adaugă 45 de ore în care persoana învață noțiuni generale de limbă germană, iar la final susține un examen - Einbuergerungstest.

Solicitantul trebuie să mai achite o taxă de 225 euro la Einwohner- Zentralamt, instituția care se ocupă cu obținerea cetățeniei germane.

În cazul copiilor, toți copiii născuți în Germania primesc automat cetățenia dacă cel puțin unul dintre părinții lor a locuit în Germania timp de cel puțin 8 ani. Cetățenia se stabilește în funcție de cetățenia părinților și nu în funcție de țara în care s-a născut copilul, iar copiii cu părinți străini vor avea dreptul la dublă cetățenie până la vârsta de 23 ani, moment în care trebuie să aleagă.

Există reguli speciale pentru cei născuți înainte de 1 iulie 1993, dacă numai tatăl este german și nu este căsătorit cu mama. Tatăl trebuie să recunoască paternitatea și trebuie să fi fost căsătorit cu mama înainte de 1 iulie 1998. Un copil născut într-o țară străină nu va mai beneficia automat de cetățenie germană prin naștere, în cazul în care părintele său german s-a născut după 31 decembrie 1999 într-o țară străină și își are reședința principală acolo.

Fluxul de știri
0