Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert

© Sputnik / Miroslav RotariДеньги
Деньги  - Sputnik Moldova
Abonare
Actuala depreciere a leului reprezintă o „corecție” a pieței valutare după perioada estivală, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Leul moldovenesc s-a depreciat continuu în această săptămână față de principalele valute de referință.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Casele de schimb valutar din Chișinău vindeau dolarul cu 17,98 lei, iar euro – cu 19,98 lei în ziua de joi, 22 august.   

Pentru 23 august, Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat o cotație de 17,88 lei pentru un dolar și de 19,80 lei pentru un euro.  

Astfel, în intervalul 19-23 august, prețul dolarului s-a majorat cu 33 de bani la cursul BNM, iar prețul euro a crescut cu tocmai 36 de bani.

Actualul episod de depreciere a leului a început la 18-19 august, după ce anterior, pe parcursul a două săptămâni, moneda națională a urcat în cotații.

Din acest motiv, comparativ cu 1 august, cotațiile oficiale anunțate pentru 23 august arată o scumpire cu doar 11 bani a dolarului și cu 2 bani a monedei euro.

Deprecierea leului: Cine pierde și cine câștigă

Deprecierea monedei naționale îi întristează în primul rând pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină.

De asemenea, cresc prețurile produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În schimb, exportatorii moldoveni sunt avantajați de scumpirea valutelor. Actuala „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile”, a punctat expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

De ce leul se depreciază în această perioadă?

„În mod evident, este o corecție a pieței valutare după perioada estivală”, a comentat Viorel Gîrbu.

În timpul verii, activitatea pieței valutare interne a fost mai intensă, datorită valutei vândute de moldovenii de peste hotare care au venit acasă în concediu și de către turiștii străini, a explicat expertul economic.

Drapelul de Stat pe sediul Guvernului - Sputnik Moldova
Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi

Oferta de valută a fost generoasă, depășind cererea, astfel încât leul s-a apreciat.

„Spre toamnă, această situație se corectează, cererea de valută devine mai mare și, în consecință, cursul monedei naționale, în raport cu principale valute de referință, înregistrează o depreciere. În cazul de față este, totuși, o corecție, pentru că în perioada anterioară am atestat o apreciere a monedei naționale”, a precizat Viorel Gîrbu.

„În același timp, un factor important ține de activitatea Băncii Naționale, care conform acordurilor cu FMI, trebuie să cumpere valută, să crească activele de rezervă, iar acest lucru înseamnă deprecierea monedei naționale, fiindcă apare suplimentar și cererea din partea BNM”, a adăugat expertul economic.

© Photo : BNMRatele de schimb (curs valutar) pentru 23 august 2019
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert  - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) pentru 23 august 2019
Fluxul de știri
0