Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei

© Pixabay / klimkinTabla de șah
Tabla de șah - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1991 și până acum, autoritățile de la Chișinău „nu au găsit cheia pentru dezvoltarea economică”, iar „acordul de liber schimb cu UE este mai mult o povară”, în opinia expertului economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Economia Republicii Moldova aproape că nu s-a dezvoltat în cei 28 de ani de Independență, iar „în ultimii 10 ani s-a mers mai mult pe hoție, decât pe schimbări”, a declarat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Деньги  - Sputnik Moldova
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert

„Guvernanții au eșuat constant și categoric în plan economic”, astfel încât Republica Moldova „are o economie bazată pe un consum din import, servicii primitive de comerț, ce nu sunt competitive pe plan exterior, un sector industrial subdezvoltat”, a adăugat expertul economic.

„Economia Republicii Moldova nu s-a schimbat mult față de cum a fost în anii ‘90 ai secolului trecut, cel puțin din punct de vedere al ponderii populației antrenate în agricultură. Și atunci lucrau 30% în agricultură, și acum. Aceasta înseamnă că Moldova a irosit 30 de ani, nu a reușit o schimbare calitativă a economiei naționale”, a apreciat Viorel Gîrbu.

Model economic: „o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import”

În opinia sa, Republica Moldova are o economie bazată pe exportul cetățenilor, „consum din import, servicii primitive de comerț, ce nu sunt competitive pe plan exterior, un sector industrial subdezvoltat”.

Drapelul de Stat pe sediul Guvernului - Sputnik Moldova
Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi

 „Este un model economic care poate fi generic descris ca o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import, pentru că doar cu aceasta și ne alegem – cu ambalajele tuturor bunurilor pe care le importăm din străinătate și le consumăm. Republica Moldova deja la o cotă foarte mare își pierde populația. Nimeni nu vrea să mai trăiască în Moldova. Și toată lumea s-a resemnat în privința capacităților noastre de a construi o societate prosperă după standarde europene aici, în Republica Moldova”, a apreciat Viorel Gîrbu.

Acordul de liber schimb cu UE – „mai degrabă o povară, decât ajutor”

Acordurile de liber schimb cu toate statele, acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană (UE), aderarea la diverse organizații internaționale „nu s-au dovedit a fi instrumente eficiente”, iar „politicile finanțate și promovate de donatori nu creează prosperitate”, a apreciat Viorel Gîrbu.

Fondul Monetar Internațional - Sputnik Moldova
Dezvăluiri scandaloase: Ion Chicu spune că Republica Moldova se poate descurca fără FMI

„Investițiile străine nu au condus la o schimbare de esență în economia țării și au o pondere foarte mică – efectiv nu joacă un rol însemnat. (...) Faptul că am semnat acordul de liber schimb cu UE nu schimbă în esență nimic. Acest acord este mai degrabă o povară, decât un ajutor pentru economia Republicii Moldova”, a menționat expertul economic.

„Pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al celor mai sărace state de mai la Vest de noi, Albania și Bosnia-Herțegovina, va trebui să înregistrăm stabil o creștere economică de 4% timp de 20 de ani. Acesta este decalajul economic dintre Republica Moldova și Albania: 20 de ani”, a subliniat Viorel Gîrbu.

„S-a mers mai mult pe hoție decât pe schimbări”

În ultimii 10 ani, în opinia lui Viorel Gîrbu, „s-a mers mai mult pe hoție decât pe schimbări”.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

„În esență, hoție a fost și „revoluția din 2009”, hoție a fost și tot ceea ce a urmat după aceea, toate lozincile care s-au soldat în final cu furturi masive în sectorul bancar, dar nu doar acolo”, a apreciat expertul economic.    

„Avem nevoie de o clasă politică dedicată Republicii Moldova, care să dorească o schimbare. Or, noi acest lucru nu-l vedem. Autoritățile vin și pleacă, stau 2-3 ani în oficii, vin cu politici ineficiente, axate pe mimarea indicațiilor din exterior primite din partea comunității internaționale, primesc granturi, se spală pe mâini și pleacă. Și tot așa. Avem o lipsă totală de statornicie, de viziune în plan economic”, a subliniat Viorel Gîrbu.

Expertul economic a spus că, momentan, nu vede „o elită care să vrea să facă ceva”, nu vede „o soluție din partea guvernării asupra modului în care se poate dezvolta Republica Moldova”.

Pentru a dezvolta economia, „trebuie să fie o minte lucidă în fruntea țării și o armată mare de specialiști în diverse domenii care să execute indicațiile. Planul de acțiuni și obiectivele trebuie făcute „de sus”, iar cei de la nivelul inferior trebuie să le execute. În Republica Moldova se mimează guvernarea, se mimează administrarea și atunci avem ceea ce avem”, a mai apreciat Viorel Gîrbu.

Fluxul de știri
0