Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Violeta Ivanov: Am impresia că nu doriți să aflați de ce pute în Capitală

© SputnikRâul Bâc
Râul Bâc - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională au loc audieri publice privind elucidarea complexă a circumstanțelor ce au influențat poluarea aerului în Chișinău și în localitățile din apropierea orașului.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. În această dimineață Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională s-a reunit în ședință.

Râul Bâc lângă satul Bulboaca - Sputnik Moldova
Societate
Deja de 15 ani în râul Bâc nu mai există nimic viu, în afară de microbi

Motivul pentru care are loc întrevederea este elucidarea circumstanțelor care au dus la poluarea aerului în Chișinău și în localitățile din apropierea orașului, precum și agravarea situației ecologice a râului Bâc. Șeful întreprinderii Societății pe Acțiuni ”Apă Canal” a declarat că nu are nicio suspiciune cine din antreprenorii din Chișinău ar putea să verse în râul Bâc reziduri. Acesta a declarat că nu este de competența lui și lasă Procuratura să se pronunțe în această chestiune.  

”Mi se pare că anume acest lucru este de competența dumneavoastră. Mi se creează impresia că nu există dorință ca să aflați de ce miroase urât în Chișinău”, a declarat Violeta Ivanov. 

La ședință au fost invitați reprezentanți din conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Academiei de Științe a Moldovei, primarul general interimar al municipiului Chișinău, directorul general al Întreprinderii SA „Apă-Canal Chișinău”, șeful Stației de Epurare a Apelor Uzate din municipiului Chișinău și membrii organizațiilor de mediu interesați de subiect. 

Groapă de Gunoi - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Coșmar ecologic: Groapă de gunoi neautorizată, chiar pe malul râului Bâc

”Agenția a examinat calitatea aerului din zona rezidențială, inclusiv la solicitarea Procuraturii, fiind examinate acele substanțe chimice care pot fi emanate de întreprinderi în procesul de producere. Rezultatele analizelor au arătat că nivelurile de hidrogen sulfurat sunt depășite de câteva ori. Aceste concentrații sunt extrem de mari în nămol și în ape, cu care oamenii irigă câmpurile, iar produsele nu mai pot fi consumate”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

Amintim că de câteva săptămâni, în Capitală persistă un miros insuportabil. Cei responsabili de acest sector pasează vina de la unul la celălat fără să rezolve problema. Deși se intuiește că ar fi vorba de o defecțiune a Stației de Epurare, reprezentanții Societății pe Acțiuni ”Apă-Canal” Chișinău au venit cu o reacție și au comunicat că, la moment, Stația de Epurare lucrează la parametrii normali, iar deversări și transportări de nămol nu există.

Fluxul de știri
0