Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premii de sute de mii de lei și vacanțe de lux din banii statului pentru șefii Moldtelecom

© Sputnik / Родион ПРОКАMoldtelecom
Moldtelecom - Sputnik Moldova
Abonare
Vacanțe de lux, premii de sute de mii de lei din banii statului și bani nejustificați. Acestea dar și alte ilegalități au fost descoperite la S.A Moldtelecom.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. La Moldtelecom existau practici vicioase de promovare a unor anumiți agenți economici și efectuarea de plăți neargumentate care s-au reflevtat direct asupra rezultatelor financiare ale instituției. Declarația a fost făcută de directorul Agenției Proprietăți Publice, Eugen Moraru, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat neregulile depistate în urma unui audit efectuat la Moldtelecom. Moraru spune că primul subiect al auditului s-a referit la încheierea unor contracte defavorabile pentru interesele economice și financiare ale companiei.

„În aprilie 2013, Moldtelecom și o firmă cu capital străin au încheiat un contract privind organizarea, operarea, administrarea și întreținerea bazei de date care ține de portabilitatea numerelor de telefon. În context, toți operatorii erau obligați să semneze acorduri, pentru o perioadă de zece ani și care prevedeau achitarea plăților lunare către acea firmă cu capital străin, inclusiv o plată destinată să compenseze investițiile în crearea unei astfel de baze de date, dar și o plată destinată cheltuielilor operaționale. În urma încheierii acestui contract, instituția a achitat 110 de milioane lei pentru servicii practic inexistente”, a declarat Eugeniu Moraru.

Telefon mobil - Sputnik Moldova
Societate
Peste 240 de mii de utilizatori de telefonie mobilă și-au schimbat operatorul

Un alt segment analizat în cadrul auditului ține de externalizarea serviciilor de trafic internațional de voce. Potrivit directorului Agenției, aceasta a dus la dezvoltarea unei companii terțe, în timp ce Moldtelecom era în stare să dezvolte de sine stătător acest sector.

Totodată, instituția a încheiat un contract exclusiv de plasare a publicității la tv și radio, mijloacele financiare fiind direcționate către un singur holding media, iar alte posturi media fiind discriminate în acest sens.

Printre ilegalitățile depistate la Moldtelecom este și utilizarea resurselor financiare ale companiei în scopuri personale.

„Fostul conducător al companiei a beneficiat, în anul 2019, de premii neargumentate, fiind în mod artificial majorați indicatorii de performanță a companiei. Acestuia i-a fost acordat un premiu în valoare de șase salarii, ce constituie o sumă de 250 de mii de lei, precum și i-a fost majorat salariul de funcție”, a declarat directorul APP.

Mai mult, Moraru spune că au fost efectuate și deplasări în scopuri personale pentru care au fost cheltuiți banii companiei.

Telefon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Încă o demisie: Una dintre cele mai mari companii din țară rămâne fără șef

„Fostul director general și fostul director financiar al Moldtelecom s-au deplasat în Dubai în perioada 6-10 martie 2019, motivând că urmează să se întâlnească cu un dezvoltator IT. Cheltuielile totale ale deplasării au constituit 125 000 de lei. Însă este evident că nu au fost întreprinse acțiuni de serviciu sau întâlniri de afaceri. Cazarea a avut loc în unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Dubai, pe litoral”, a precizat Eugen Moraru.

El a mai afirmat că foștii conducători au optat pentru cazarea în camere de lux sporit, prețul pentru una constituind peste 660 euro per noapte. Prețul declarat pentru biletele de avion a fost de 1.000 de euro pentru fiecare, adică un preț dublu față de cel standard, ceea ce înseamnă, de fapt, că au fost achitate bilete pentru 4 persoane.

Directorul a declarat că aceste scheme frauduloase sunt bine puse la punct de peste 10 ani, iar în acestea sunt implicați și funcționari de rang înalt.

Fluxul de știri
0