CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik, Olga Pascaru. Moldova s-a pomenit în epicentrul „războiului gazelor”, țara noastră depinde de vecini și, în primul rând, de tranzitul prin Ucraina. Ce ne așteaptă pe noi în cazul în care Rusia și Ucraina nu vor ajunge la o înțelegere? Care este probabilitatea că gazele naturale vor începe să fie livrate prin gazoductul Ungheni–Chișinău? Este oare posibil să obținem prin acest gazoduct gazele românești? Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, și-a expus opinia în studioul Sputnik Moldova vizavi de acest subiect.
Din motive politice, riscul nesemnării contractului între „Naftogaz” și „Gazprom” referitor la tranzitarea gazelor este destul de mare.
Potrivit expertului, din punct de vedere tehnic, Moldova poate fi asigurată cu gaze în orice situație, deoarece există câteva scenarii conform cărora poate fi menținută livrarea gazelor fără existența unui contract între „Naftogaz” și „Gazprom” privind tranzitarea gazelor naturale.
Problemele privind gazele naturale nu pot fi soluționate fără gazoductul Transbalcanic
„Din punct de vedere tehnic, în sudul regiunii Odesa și sudul Republicii Moldova gazele nu pot fi livrate decât prin gazoductul Transbalcanic. Noi putem procura gazele de pe acum, să le păstrăm undeva. Însă nici un fel de măsuri nu vor putea soluționa problema regiunii de sud fără gazoductul Transbalcanic. Fără acesta, zona respectivă va rămâne fără gaze. De aceea cea mai simplă metodă de ieșire din situație este să fie menținută aceeași variantă: transportarea gazelor din Rusia prin Ucraina. În lipsa contractului privind tranzitarea, „Gazprom”-ul poate livra gazele până la granița cu Ucraina, iar în continuare țara noastră va trebui să încheie un contract cu ucrainenii și să-și asigure de sine stătător tranzitarea acestui combustibil pe teritoriul Ucrainei. Din punct de vedere juridic, nu există nici un fel de probleme și obstacole în acest sens”, a explicat Parlicov.
Totodată, unica alternativă realistă pentru asigurarea securității energetice a Moldovei este reversul prin gazoductul Transbalcanic.
Speranța în gazoductul Iași – Ungheni este o profanare
„Toate celelalte speranțe legate de gazoductul Iași–Ungheni sunt neîntemeiate. Până în momentul de față, consider că acest gazoduct, inclusiv tot ce este preconizat acolo în România în contextul dat, nu va fi construit, deoarece, pur și simplu, își va pierde orice sens în cazul asigurării reversului prin gazoductul Transbalcanic. Cu atât mai mult că reversul poate fi realizat cu mult mai ieftin și mai operativ. Și din toate punctele de vedere este mai rațional. Cred că rațiunea va învinge și, în consecință, acest proiect va fi realizat”, a explicat Parlicov.
Trei scenarii ale derulării evenimentelor
Anterior, președintele Igor Dodon a vorbit de trei scenarii posibile în cazul în care Rusia și Ucraina nu vor ajunge la un numitor comun și gazele rusești nu vor fi tranzitate prin Ucraina.
Primul scenariu: livrarea gazelor pe la sudul țării prin gazoductul „Turkish Stream” care, pe la fundul Mării Negre, ajunge până în Turcia, după care trece prin Bulgaria și România și ajunge în aceeași conductă prin care obținem acum gaze din Rusia și care va fi închisă dinspre Ucraina. Prin această conductă are loc reversul. Însă în asemenea caz sunt necesare investiții de capital.
A doua variantă, despre care au vorbit și ministrul Economiei, și prim-ministrul: de procurat gaze la ora actuală din Europa sau din Rusia, de convenit cu Ucraina să ne pună la dispoziție un spațiu pentru depozitare, să pompăm acolo o cantitate de gaze suficientă pentru o lună sau două, pentru ca ulterior să le putem lua de acolo în cazul în care va fi blocată tranzitarea.
Teoretic, există un astfel de scenariu, însă pentru a-l realiza este nevoie de bani, trebuie ca Guvernul să ia un împrumut de circa 100 milioane de euro. În afară de aceasta, este necesar de ajuns la o înțelegere și să fim siguri că ucrainenii ne vor livra aceste gaze, deoarece, dacă în ianuarie - februarie gazele rusești nu vor mai tranzita țara lor, s-ar putea întâmpla să fie „mai aproape dinții decât părinții”.
Însă există și o problemă tehnică: aceste gaze vor veni prin revers nu pe la sud, ci pe la nord. Iar în acest caz putem asigura doar nordul țării și, parțial, orașul Chișinău, iar sudul va rămâne fără gaze. Va fi necesar atunci de procurat suplimentar combustibil pentru centralele termoelectrice, pentru a asigura presiunea. Acesta este o chestiune tehnologică.
A treia variantă: procurarea acelorași gaze rusești via România, de exemplu, deoarece la ora actuală România vinde gaze naturale. Putem conveni cu „Gazprom”-ul ca să livreze gaze în România prin gazoductul „Nord Stream”, cu condiția ca românii să ni-l livreze ulterior nouă. Însă iarăși este vorba de probleme tehnologice, fiind necesare investiții.
După vizita întreprinsă la Moscova, președintele Igor Dodon a declarat că, de pa 1 octombrie anul curent, prețul la gazele rusești livrate Moldovei va fi mai mic.
Începând cu 1 ianuarie 2019, prețul la gazele naturale furnizate Moldovei de către „Gazprom” este de 237,46 dolari pentru o mie de metru cubi.