Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nicolae Popescu, înaintea vizitei la Moscova: Relația țării noastre cu Rusia rămâne foarte dificilă

© Photo : Facebook / Igor DodonMinistrul MAEIE, Nicolae Popescu
Ministrul MAEIE, Nicolae Popescu - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe al Republicii Moldova a făcut recent pentru presa din România o declarație care este, cel puțin, scandaloasă. El a spus că relația țării noastre cu Federația Rusă nu poate fi considerată sănătoasă. Popescu a dat acest calitativ înaintea vizitei pe care urmează să o întreprindă la Moscova și fără ca să explice de ce consideră că relația moldo-rusă ar fi nesănătoasă.

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik, Sergiu Praporșcic. Într-un interviu acordat chiar de Ziua Independenței Republicii Moldova, 27 august, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, a declarat pentru digi24.ro că relația țării noastre cu Rusia rămâne foarte dificilă, complexă și una care nu poate fi apreciată drept o relație sănătoasă.

După ce a vorbit despre relațiile Republicii Moldova cu Vestul, Uniunea Europeană și Statele Unite, Nicolae Popescu a fost rugat să se refere și la relațiile cu Rusia.

Popescu: Moldova este categoric împotriva federalizării, categoric împotriva revenirii la memorandumul Kozak

"Aţi spus de relaţia cu Vestul, Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar, de asemenea, lucraţi şi la reluarea parteneriatului strategic cu Rusia. Cum se va traduce acest lucru în viaţa reală?", a întrebat jurnalista e la digi24.ro.

Întrebare la care ministrul moldovean de Externe a răspuns că își dorește o relație normală și chiar normalizată cu Federația Rusă.

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Politică
Cât de bune trebuie să fie relațiile Moldovei cu Rusia – Iată ce spune Nicolae Popescu

"Noi ne dorim o relaţie normală şi chiar normalizată cu Federaţia Rusă, dar principiile abordării şi a politicii externe a Republica Moldova faţă de Rusia rămân neschimbate. Republica Moldova continuă şi va insista în continuare pe necesitatea retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, care staţionează pe teritoriul nostru în pofida legislaţiei internaţionale, a angajamentelor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi evident, în pofida legislaţiei Republicii Moldova. În tot ce ţine de reglementarea transnistreană, principiile de abordare ale Republicii Moldova nu s-au schimbat. Republica Moldova este categoric împotriva federalizării, categoric împotriva revenirii la principiile care au stat la baza memorandumului Kozak, ori, în acest sens, ne dorim o normalizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă fără a revedea principiile de bază care au ghidat politica externă a Republica Moldova", a răspuns Nicolae Popescu.

Popescu: Ne-am dori mărirea exporturilor în Federaţia Rusă

Întrebat fiind "ce înseamnă această normalizare, concret?", Popescu a răspuns că aceasta ar însemna un dialog politic relansat, redeschidere pieței rusești pentru produsele moldovenești, un nou contract de livrare a gazelor naturale rusești.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Ministrul de Externe a neglijat opinia PSRM: Riscuri pentru guvernare - comentator

"Această normalizare înseamnă un dialog politic, relansat, dar transparent, atât faţă de opinia publică din Republica Moldova, cât şi faţă de toţi partenerii noştri externi. Eu, în două săptămâni voi merge la Moscova pentru a discuta normalizarea acestei relaţii. Ne dorim redeschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, anul trecut doar 8% din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre piaţa Federaţiei Ruse, o mică paranteză, 68% s-au îndreptat spre piaţa europeană, deci ne-am dori mărirea exporturilor în Federaţia Rusă, discutăm acum şi un nou contract la gaz, discutăm preţul pentru livrările de gaz rusesc în Republica Moldova, pentru că la sfârşitul acestui an expiră contractul actual. Deci, avem câteva subiecte delicate, pe care le discutăm, dar principiile de bază ale abordării noastre în relaţia cu Federaţia Rusă nu se schimbă", a declarat șeful diplomației moldovenești.

În acest contest, jurnalistul de la digi24.ro a constatat că partenerii noştri din Vestul UE încearcă, de asemenea, o deschidere spre Rusia, în timp ce ţările din Estul UE preferă să păstreze distanţa și, în continuare, l-a întrebat pe Nicolae Popescu dacă consideră, din postura lui de ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, că "Rusia poate fi un partener de încredere în discuţii?".

La care Nicolae Popescu a dat un răspuns cam confuz.

Встреча глав МИД РФ и Молдавии С. Лаврова и Н. Попеску - Sputnik Moldova
De ce Nicolae Popescu consideră că rușii nu sunt demni să fie prieteni cu moldovenii

"Republica Moldova are o geografie diferită faţă de majoritatea celorlalte state fost sovietice. Noi urmărim dinamica relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite, Uniunea Europeană, şi diferite state membre ale UE, ţinem cont de acest context, dar, până la urmă, noi, ca guvern, suntem obligaţi şi ne dorim obţinerea unor beneficii pentru Republica Moldova din toată politica noastră externă, fără a face compromisuri cu necesitatea de a menţine Republica Moldova independentă şi pe calea integrării europene", a spus el.

Și atunci jurnalista Cristina Cileacu a insistat să răspundă cu da sau nu dacă este Rusia un partener de încredere.

Și Nicolae Popescu a dat următorul răspuns:

"Problemele din relațiile bilaterale dintre Moldova și Rusia s-au acumulat de foarte mulți ani, chiar decenii, și deocamdată povara acestor decenii este mult prea grea ca să putem vorbi de o relaţie care nu este umbrită de aceste probleme. Relaţia cu Rusia rămâne foarte dificilă, rămâne complexă şi Republica Moldova se mai află în poziţia să fie sub presiuni ruseşti pe mai multe dosare, care evident, nu ne permit să ne referim la această relaţie drept o relaţie sănătoasă", a declarat șeful diplomației moldovenești.

În felul acesta, ministrul moldovean al Afacerilor externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a declarat cu două săptămâni înainte de a merge la Moscova că relația țării noastre cu Rusia rămâne a fi foarte dificilă, complexă și una care nu poate fi apreciată drept o relație sănătoasă.

Fluxul de știri
0