Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă un pas spre alegerea unui alt nou procuror general

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul se întrunește astăzi, ora 12:00, în ședință pentru a dezbate și vota modificările la Legea cu privire la Procuratură care se referă la alegerea procurorului general al țării.

CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat, în dimineața zilei de luni, proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Procuratură, înregistrat în Parlament de Guvern.

Documentul a fost susținut de deputații din coaliția PSRM-ACUM și respins de democrați. Potrivit proiectului, se propune crearea unei comisii speciale care va preselecta candidatura viitorului procuror general. Din comisie va face parte ministrul Justiției, un fost procuror, un expert internațional, un expert în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile, un expert desemnat de președintele Parlamentului și un psiholog.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Societate
Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

”Această comisie va desfășura un concurs public care va preselecta cel puțin 2 sau 3 candidați, care vor corespunde criteriilor prevăzute în lege și care vor fi propuși CSP pentru selecție”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate, care a prezentat proiectul în comisie.

Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat pe care îl va propune spre numire președintelui țării.

Ministrul a mai spus că CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

O altă modificare propusă la Legea Procuraturii se referă la criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general. Astfel, candidații la această funcție vor trebui să demonstreze o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul dreptului pentru candidații foști procurori și judecători, și de 7 ani pentru avocați sau ofițeri de urmărire penală.

De asemenea, se propune majorarea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15. Cei trei membri vor fi propuși în felul următor: unul de Guvern și unul de UAM. De asemenea,  din CSP va face parte și Avocatul Poporului.

Președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a anunțat că proiectul legii urmează a fi adoptat în ambele lecturi luni, 16 septembrie, în cadrul ședinței Parlamentului care va începe la ora 12:00.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul, în ședință. Votează noile reguli de numire a Procurorului General

Olesea Stamate a declarat că prin aceste amendamente se propune consolidarea rolului puterii executive în numirea procurorului general al Republicii Moldova.

”Modificările nu periclitează independența procuraturii, deoarece rolul decisiv în numirea viitorului procuror general îl va avea Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care va propune candidatura viitorului procuror spre numire președintelui țării”, a declarat ministrul.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în două lecturi de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0